Wat zijn de nadelen van koolhydraatarm eten?
Of heeft het alleen maar voordelen?
Zoals alle diëten heeft koolhydraatarm eten voor- en nadelen. Waar moet je rekening mee houden bij een koolhydraatarm dieet?
Dat koolhydraatarm eten voordelen heeft, bespraken we al in een ander artikel. Maar zoals altijd zijn er ook nadelen aan verbonden. Een overzicht.
- Je eet in verhouding veel vetten. Als dat geen goede vetten zijn, loop je kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Let dus op met voedingsmiddelen die veel verzadigde vetten bevatten zoals volle melkproducten en kaas, palm- en kokosolie, roomboter en harde margarine, vet vlees en vleeswaren, koekjes en snoep en snacks. Kies liever voor onverzadigde vetten zoals plantaardige oliën, noten en zaden, avocado of vette vis.
- Je eet meer eiwitten, en dat kan in sommige gevallen nadelig zijn voor je nieren.
- Vaak krijg je door een koolhydraatarm dieet te weinig voedingsvezels binnen (doordat je bijvoorbeeld brood en pasta gaat vermijden). Je zet best toch nog steeds volkorenproducten op het menu.
- Je gaat bepaalde voedingsmiddelen (brood, pasta, fruit …) vermijden, waardoor je risico loopt op voedingstekorten. Laat je daarom altijd goed begeleiden door een gespecialiseerde voedingsdeskundige of diëtist.
- Ook kun je last krijgen van constipatie, hoofdpijn en spierkrampen. Door een streng koolhydraatarm dieet zoals het keto-dieet kan je lichaam in een toestand komen die ketose wordt genoemd en die een slechte adem en vermoeidheid kan veroorzaken.
- Het is moeilijk om levenslang koolhydraatarm te blijven eten, zeker als je het streng doet zoals in het ketodieet, omdat het al snel eentonig wordt of moeilijker in te passen is in je sociaal leven. Hierdoor kom je, wanneer je wat minder strikt wordt, ook snel terug bij.
- Een streng koolhydraatarm dieet hou je liever niet té lang vol. Ons lichaam heeft namelijk ook koolhydraten nodig om optimaal te kunnen functioneren: ze geven energie, laten onze hersenen goed werken …
Natuurlijk kan het geen kwaad om wat minder koolhydraten te gebruiken, zolang het niet te strikt wordt. Probeer bijvoorbeeld minder suiker te gebruiken (schrap in de koekjes, snoep en frisdranken, koop ongezoete yoghurt of maak eens een suikerarm dessert). Vervang 'witte' koolhydraten (witte pasta, witte rijst, wit brood) door volkorenvarianten, en kies liever voor complexe koolhydraten die je langer verzadigd houden dan voor eenvoudige koolhydraten die je een suikerdip bezorgen. Al deze dingen worden trouwens sowieso aangeraden in de nieuwe voedingsdriehoek en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Volg Libelle Lekker op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!