Loïc is fan van vis in blik
Ingeblikt!
De conserven in Portugal zijn ware collector’s items. Niet alleen is de kwaliteit opperbest, hun prachtige, veelal vintage verpakkingen beelden vaak een stukje Portugese geschiedenis uit. Proef mee van Loïcs favoriete Portugese visblikjes.
Loïc Van Impe: "Portugal is een van mijn favoriete landen in Europa. In Lissabon kwam ik in een winkeltje waar ze uitsluitend conservenblikjes verkopen, in allerlei mogelijke verpakkingen. Toen de eigenares me trots het verhaal van de Portugese voedselblikjes vertelde, geraakte ik er enorm door gefascineerd. Later ontdekte ik dat er nog heel veel zulke winkeltjes zijn. Die blikjes behoren echt tot hun cultuur… En ze zijn superlekker!"
Terug in de tijd
Aan het begin van de negentiende eeuw vaardigde Napoleon een prijs uit voor wie erin zou slagen een manier te vinden om voedsel langer te bewaren. In 1810 publiceerde Fransman Nicolas Appert zijn bewaarproces met hermetisch afgesloten glazen potten, waarmee hij de prijs binnenhaalde. Op basis van zijn bevindingen werd gaandeweg het inblikproces ontwikkeld. Terwijl in het begin nog grote machines nodig waren en het zes uur duurde voor het voedsel in blik gekookt was, lukte het later ook met kleinere machines en in dertig minuten.
In 1853 opende de eerste conservenfabriek in Portugal, waardoor deze methode daar definitief doorbrak en blikjes razend populair werden. In sommige Europese landen was een voedselblikje een heus statussymbool, maar in Portugal werd het vooral gezien als een makkelijke en goedkope manier om genoeg proteïnen binnen te krijgen in economisch moeilijke tijden. Conservenblikjes waren ook een handig maal voor zeelui en soldaten. Intussen heeft het blikje een vaste plek veroverd in de Portugese huishoudens én de gastronomie.
Wat wordt er ingeblikt?
Eigenlijk kan in Portugal alles wat in de zee zwemt, worden ingeblikt, maar het bekendste ingrediënt is wel de sardine. Sardines worden in Portugal opgelegd in zowel olijfolie als tomatensaus. Zijn ook populair: tonijn, inktvis, paling, (hors)makreel, kabeljauw en bacalhau, een soort stokvis en Portugese specialiteit. Ook bereidingen van deze vissen worden ingeblikt, zoals paté van sardines en tonijn.
In 1, 2, 3…
Aangezien Portugal omgeven wordt door de zee, is er altijd lekkere verse vis voorhanden.
- Als de vis op zijn best is, wordt hij geselecteerd, gepekeld en schoongemaakt.
- Vervolgens wordt de vis versneden en met de bereiding manueel in de blikjes gelegd. Die blikjes worden hermetisch afgesloten.
- Tot slot worden de blikjes gekookt op 100°C, waardoor de vis gaar is en volledig steriel blijft. Het volledige proces is pure ambacht en gebeurt nog met de hand.
Lekker lang bewaren
Vanuit elk nationaal voedselagentschap wordt een houdbaarheidsdatum opgelegd, maar ingeblikt voedsel wordt eigenlijk alleen maar lekkerder. Je kunt het dus jaren bewaren. Draai het blikje wel af en toe eens om, zodat de olie de vis opnieuw goed kan doordringen.
Tip van Loïc
"Ik eet deze visjes het liefst op een getoast stuk zuurdesembrood. De overschotjes van het brood dop je in de olie die nog in het blikje zit. Die olie gooi ik trouwens nooit weg. Ze is een echte umami-bom."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!