Zeeuwse mosselen of bouchots: wat is het verschil?
Wat schuilt er onder de schelp?
Mmmm, mosselen! Ben jij er ook zo gek op? Dan heb jij ongetwijfeld al verschillende recepten met mosselen uitgeprobeerd. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen Zeeuwse mosselen en bouchots? Wij leggen het voor je uit.
Zeeuwse mosselen & bouchots: dit is het verschil
Maak jij geregeld recepten met mosselen, maar weet jij niet wat het verschil is tussen Zeeuwse mosselen en bouchots, en tussen hang- en bodemcultuur? Wij maken een duidelijke vergelijking.
Zeeuwse mosselen
De meeste mosselen die we in België eten, zijn Zeeuwse mosselen. Ze komen voor in de Oosterschelde en de Waddenzee, maar ook in Ierland, Denemarken en Duitsland. Het label 'Zeeuws' krijgen ze omdat ze zandvrij gespoeld worden in de Oosterschelde. Mosselen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. De naam van de soort zegt enkel iets over het aantal schelpen per kilogram, niets over de kwaliteit, noch over de smaak. Een grotere schelp is duurder en bevat vaak, maar niet noodzakelijk meer mosselvlees. Er zijn vijf soorten Zeeuwse mosselen:
- Extra: de kleinste en voordeligste bodemcultuurmossel, met meer dan 75 stuks per kilo. Dankzij haar formaat is het de ideale mosselsoort voor een rijstgerecht of soepje.
- Super: iets groter dan de Extra, met 70 stuks per kilo.
- Imperial: tot 60 stuks per kilo.
- Jumbo: de grotere broertjes. Per kilo kun je 45 à 55 mosselen verwachten. Perfect voor in de mosselpot of op de barbecue.
- Goudmerk: de grootste bodemcultuurmosselen, met 38 tot 45 stuks per kilo. Ze zijn meestal wat later te koop omdat het langer duurt tot ze volgroeid zijn. Ideaal voor voorgerechten en hapjes.
De kleintjes: Franse bouchotmosselen
Je herkent deze kleine mosseltjes aan hun blauwzwarte schelp en geeloranje vlees. Ze worden op palen of 'bouchots' gekweekt, voornamelijk in Bretagne. Door de getijden bevindt de mossel zicht niet permanent onder water. Daardoor groeit ze iets trager, wat een meer geconcentreerde smaak geeft. Bouchotmosselen bevatten geen zand of parasieten en hebben een zilte, fris-zoete smaak. Ze zijn iets kleiner dan Zeeuwse mosselen.
2 kweekmethodes
- Hangcultuurmosselen worden gekweekt in de Oosterschelde in Zeeland. Ze groeien hangend in verticale netten rond een touw. Ze krijgen meer zonlicht dan bodemmosselen, waardoor ze sneller groeien en dus ook eerder in het seizoen verkrijgbaar zijn dan bodemcultuurmosselen. Omdat ze niet met de bodem in aanraking komen, zit er geen zand of slib in.
- Bodemcultuurmosselen: Zoals de naam het zegt, groeien deze mosselen op de bodem van de zee. Dat geeft ze hun unieke zilte smaak. Het duurt twee à drie jaar voor deze mosselen volgroeid zijn. Voor ze verpakt worden, worden ze ‘verwaterd’ of zandvrij gespoeld om het zand en slib eruit te halen.
Enkele mosselweetjes
- Een perfecte mossel is dagvers en bestaat uit 1/3 schelp, 1/3 water en 1/3 vis.
- Mosselen zijn ons nationale gerecht, maar we halen ze gek genoeg uit Nederland. Daar komt misschien verandering in: er worden nu Belgische hangcultuurmosselen gekweekt, op vijf kilometer voor de kust van Nieuwpoort. In 2023 zouden die eerste Belgische mosselen in de winkel moeten liggen.
- Tussen oranje en witte mosselen is er smaak- noch kwaliteitsverschil. Soms wordt gezegd dat vrouwtjesmosselen oranje zijn en mannetjes wit. Ook dat is een fabeltje. Net als bij onze huid heeft het kleurverschil met genetica te maken: de ene heeft simpelweg wat meer pigment dan de andere.
- Zeeuwse mosselen zijn het lekkerst vanaf de tweede helft van juli tot de eerste helft van april. Daarna worden de mosselen met rust gelaten, zodat ze zich kunnen voortplanten.
Video: al jouw vragen over mosselen beantwoord
Bekijk nog meer video’s op ons YouTube-kanaal.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!