Meest recente artikelen

Redactrice Natalies tips voor de lekkerste brooddoos

Lunchbox-inspiratie

Redactrice Natalies tips voor de lekkerste brooddoos Artikel

Redactrice Natalie wordt ook weleens ‘de lunchbox queen’ genoemd. Zelfs op drukke dagen gaat ze ‘s middags voor lekker, verrassend én gezond eten. Speciaal voor jou deelt ze hier haar beste tips en tricks!

'n Lekkere brooddoos: Natalies beste tips

Maak dubbele porties

Zo eenvoudig als het klinkt. Kook wat extra pasta en maak er een pastaslaatje mee. Rijst is ideaal als garnituur voor de soep of bak hem snel op met een ei en groenten. En ben je gezegend met een microgolfoven op het werk, dan kun je gewoon een restje van het avondeten meenemen.

Doe meer met conserven

Tonijn of zalm uit blik, linzen, kikkererwten, witte bonen, gegrilde paprika's, kerstomaten, maïs, ansjovisfilets, gegrilde artisjokharten, kappertjes, olijven… 't Zijn allemaal onderschatte smaakmakers die gewoon in je voorraadkast staan en een snelle lunch dat tikkeltje extra geven. Bovendien zijn ze enorm budgetvriendelijk. Perfect om die dure septembermaand wat onder controle te houden. Hier vind je alvast wat inspiratie!

GELD BESPAREN DOE JE ZO: conserven hebben een lange houdbaarheidsdatum. Koop ze in bulk aan als ze in promo staan en bewaar ze in de voorraadkast.

Boterhammen met pit

  • Investeer in een kwaliteitsvol versgebakken volkorenbrood met veel pitten en zaden. Je eet er minder van voor een verzadigd gevoel en het is superlekker. Neem enkel de sneetjes die je nodig hebt en vries de rest in.
  • Zorg voor een originele topping. Verwen jezelf met een boterham met zelfgebakken fricandon en pickles. Eet je liever vegetarisch? Maak dan eens een veggie spread op basis van champignons of zongedroogde tomaatjes en combineer hem eventueel met plakjes zachte of halfharde kaas zoals chaumes of port salut.

De altijd-goed-voorraad

  • Gegrilde groenten: klassiekers zoals courgette, aubergine en paprika zijn altijd lekker om in een slaatje te gebruiken, een gezonde boterham mee te beleggen of met restjes koolhydraten zoals pasta, rijst of patatjes te combineren.
  • Gegrilde kip: verdeel de kip in verschillende porties en geef elke portie een eigen smaak. Zo kun je met slechts één bereiding enkele middagen compleet iets anders eten. Kies voor Midden-Oosters met ras el hanout en meng met gegrilde groenten en hummus. Experimenteer met kerriepoeder of vadouvan en werk er een currysoepje mee af. Of ga voor de klassieke kipkruiden: ideaal in een caesar salad.
  • Soep: ideaal om mee te nemen naar het werk in een lekvrije thermos. Werk ze af met croutons op maandag, gegrilde kikkererwten op dinsdag en een lepel pesto op woensdag. Ook kinderen vinden het een heerlijk en verwarmend vieruurtje als ze thuiskomen van school.
  • Dips allerhande: hummus, pesto, muhammara… Dips zijn dé extra die jij verdient bij elke lunch. Lekker als spread op de boterham, als sausje bij een portie gegrilde groenten of als topping van een soep. Neem je dip altijd mee in een apart potje. Zo kun je ook je snack met rauwe groentesticks opleuken.

GELD BESPAREN DOE JE ZO: steriliseer glazen bokalen van gekochte ingrediënten en bewaar er daarna een dip of zelfs een portie soep in.

De truc met het ei

Eitjes zijn niet alleen lekker en voedzaam, ze vormen ook de perfecte aanvulling van een klassieke brooddoos. De kinderen geef ik vaak een hardgekookt ei mee als extra snack. Kook de eieren de avond voordien samen met je aardappelen, dan hoef je geen extra pot vuil te maken. Mijn kinderen vinden het leuk als ik een gezichtje op de schil teken, maar voor jonge kinderen raad ik aan om het gepeld mee te geven. Ook ik smul ervan als tussendoortje, want een hardgekookt ei met een vleugje peper en zout bevat minder dan 100 calorieën en geeft je een verzadigd gevoel.

Wie meer tijd heeft, kan experimenteren met een omelet. Bak ze 's avonds en beleg ze pas als je naar het werk vertrekt. Oprollen, strak verpakken zoals een wrap en hop de lunchbox in. Mijn favoriet: een kruidige omelet met veel gesnipperde verse kruiden zoals peterselie, bieslook en rucola tussen een wrap met hummus, geroosterde kerriebloemkool en zachte geitenkaas. Het recept vind je hieronder.

De kindertopper: een gewone omelet – zonder groene spikkels – op wit brood met boursin, gerookte zalm en komkommerlinten.

TIJD BESPAREN DOE JE ZO: kook meerdere eieren tegelijkertijd om een voorraad aan te leggen en leg ze gepeld in een bakje water. Zo kun je ze enkele dagen bewaren.

Trakteer jezelf

Soms mag het al eens wat meer zijn, nietwaar? Met deze diepvriestoppers maak je vast alle collega's jaloers.

  • Groentemuffins: zet cupcakepapiertjes in een muffinbakblik. Vul ze met gegrilde groenten, een beetje kaas naar keuze en losgeklopte eitjes en bak ze in de oven. Perfect invriesbaar en handig om mee te nemen.
  • Groentefritters: vergelijkbaar met de muffins. Gebruik opgeklopte ricotta als basis en meng er geraspte groenten en verse kruiden onder. Bak kleine hoopjes van het mengsel in de pan en laat de fritters afkoelen. Vries ze in porties in.

10 tips voor het nieuwe schooljaar

  1. Investeer regelmatig in een nieuwe boterhammendoos of lunchbox. Jouw tienjarige wil misschien niet langer met een prinsessenbrooddoos in de refter gezien worden.
  2. Je hoeft brooddozen zeker niet elke dag in de vaatwasser te stoppen. Spoel ze wel elke avond even uit, ga er met een sponsje over en laat ze geopend drogen. Zo geef je bacteriën geen kans.
  3. Moeilijke fruiteters? Maak fruitspiesjes! Alles ziet er beter uit op een stokje. Prik er hun favoriete fruit op en besprenkel de stukjes met citroensap om verkleuren te voorkomen. Op vrijdagverwendag kun je eens blokjes ananas, aardbeien en kleine poffertjes afwisselen.
  4. Frisse fruittip: verpak een banaan in aluminiumfolie. Zo blijft ze langer geel en fris.
  5. Verstop eens fruit tussen de boterhammen. Een boterham met banaan en noten is heerlijk, net als eentje met gerookte kip, appel en komkommer.
  6. Jij eet niet graag elke middag hetzelfde, jouw kinderen ook niet. Varieer dus en geef ze niet telkens boterhammen mee. Kies ook eens voor een wrap, pitabroodje of pastasalade. Vergeet dan geen bestek mee te geven.
  7. Een klassieker, maar nog altijd zeer efficiënt bij moeilijke eters: gebruik een koekjesvorm om sterretjes of hartjes te maken van de gesmeerde boterhammen. Of maak broodrolletjes. Snij de korsten van het brood en rol de sneetjes plat met een deegrol. Bestrijk ze met roomkaas, confituur of notenpasta en banaan en rol ze op. Een heerlijke zoete traktatie, die net iets anders is dan het boterhammetje met choco.
  8. Hummus is gezond, maar niet alle kinderen houden van de sesamsmaak. Vervang de tahin door 100% pindakaas, bestrijk een wrap met de pindakaashummus, leg er groentjes op en rol hem op. Snij de wrap in plakjes en prik ze op stokjes. Succes gegarandeerd.
  9. Origineel en toch budgetvriendelijk vieruurtje? Zoete popcorn scoort altijd. Voeg extra gedroogd fruit en nootjes toe of werk de popcorn af met kaneelsuiker of speculaaskruiden in plaats van gewone suiker.
  10. Vergeet die kleverige chocoladewafels. Jij scoort bij je kinderen met heerlijk gezonde wafels of pannenkoeken op basis van banaan of groenten zoals courgette of zoete aardappel. Lekkere receptjes vind je hier en hier.

Onze lekkerste brooddoosrecepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Natalie Peeters

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen