Ken je sauzen: 5 basissauzen die nooit mislukken
En zo maak je ze
Een saus kan een lekker gerecht naar een hoger niveau tillen. Die explosie van smeuïgheid en smaak zorgt voor magie op je bord. Ben je nog een sausgroentje? Begin dan bij deze 5 basissauzen en bouw je culinair repertoire langzaamaan op.
De basis: fond
Begin voor goede basissauzen bij… de basis: een fond. Dat is een gekruide, sterk ingekookte bouillon waarmee je heerlijke sauzen maakt. Er bestaan verschillende soorten afhankelijk van de concentratie en kracht. Bruine fond (kalf-, rund- en lamsfond) wordt gemaakt met rund-, varken- of kalfsvlees, beenderen en aromatische groenten zoals ui, wortel en selder. Een witte of blanke fond (kalf- en gevogeltefond) wordt op bijna precies dezelfde manier gemaakt als bruine fond, maar de beenderen worden vooraf niet gekleurd in de oven. Daarnaast heb je ook nog magere fond (groentefond) en fonds van wild, kreeft of vis.
Nog enkele tips voor je begint
- Smaakt je saus te zout? Leg dan een rauwe, geschilde aardappel in de kookpot en laat het geheel zachtjes verder koken. De aardappel zal het teveel aan zout 'opslorpen'.
- Heb je nog een restje fond over? Vries het dan gewoon in in een goed afgesloten pot. Let wel: je kan het maar één keer invriezen. Daarom kan je restjes fond beter bewaren in een ijsblokjesvorm in de diepvriezer. Handig gedoseerd!
- Voor 4 personen reken je bij een hoofdgerecht op 250 ml saus.
- Voeg verse, gehakte tuinkruiden pas op het einde toe aan je saus en laat ze niet meekoken. Zo blijven ze fris van kleur en smaak.
- Let op met citroensap. Als je sap toevoegt, laat je de saus niet meer koken want anders zal ze schiften.
5 basissauzen
Als de basis goed zit, kan er niet veel misgaan. Nu komt het erop aan om die aromatische fond te 'pimpen' tot een lekker sausje. Wij selecteerden vijf basissauzen die absoluut niet mogen ontbreken in je culinair repertoire. In de beschrijving hieronder rekenen we voor 4 personen op zo'n 250 ml saus.
1 Mosterdsaus
Kook 400 ml visfond met 200 ml room en 50 ml wijn tot de gewenste dikte. Voeg 50 g mosterd toe en kruid met zout en cayennepeper. Roer 20 g koude boter onder de saus.
Wil je graag mosterdsaus bij een stukje vlees serveren? Vervang de visfond dan door dezelfde hoeveelheid runds- of kalfsfond.
2 Wittewijnsaus
Voor wittewijnsaus laat je 250 ml visfond en 1 dl wijn tot de helft inkoken. Voeg 250 ml room bij en laat opnieuw inkoken tot de saus licht dikt. Voeg een paar druppeltjes citroen toe en roer vlak voor het opdienen 50 g boter in klontjes door de saus. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
3 Portosaus
Breng voor de portosaus 200 ml bruine fond aan de kook en voeg 50 ml porto toe. Laat de saus zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout. Tip: ook lekker met rozijnen. Laat hiervoor 50 g rozijnen eerst een kwartiertje weken in de porto.
4 Kreeftensaus
Fruit de sjalot glazig in een beetje olijfolie. Voeg 400 ml kreeftenfond toe. Laat 5 minuten zacht inkoken. Voeg 50 ml room toe en laat opnieuw inkoken tot sausdikte. Breng de kreeftensaus op smaak met citroen- of limoensap, peper en zout.
5 Champignonsaus
Snijd 300 g champignons in plakjes en bak ze kort in aan, tot ze goudbruin zien. Pel ondertussen 2 sjalotten en 1 teentje look en snipper fijn. Haal de champignons uit de pan en zet ze opzij. Smelt wat boter in dezelfde pan en fruit de sjalotten en look erin aan. Blus met 400 ml kalfsfond. Laat even inkoken en voeg 300 ml room toe. Laat indikken. Voeg de champignons toe en laat ze even meepruttelen. Proef en breng de champignonsaus op smaak met zout en peper.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!