Tortilla maken: zo krijg je deze klassieker onder de knie
De testkeuken
Ben jij gek op Spaanse tortilla? Lees dan zeker verder, want wij delen onze beste tips en het ultieme recept om de lekkerste tortilla te maken. Smakelijk!
Zelf tortilla te maken is helemaal niet moeilijk. Dankzij deze tips zet jij vanaf nu steeds de ultieme aardappeltortilla op tafel!
Graag traag!
Een tortilla is géén fastfood. Je bakt niet snel-snel een omeletje, want het vergt veel geduld en tijd.
- Een tortilla heeft de perfecte balans tussen zoet en zout. Het zout voegen we toe, maar het zoet komt van de uien. Karamelliseer ze dus lang genoeg in flink wat olijfolie, zeker 15 minuten. Als de uien niet gaar genoeg zijn, zal de tortilla ook te vochtig worden.
- Ook de aardappelschijfjes moet je lang genoeg garen op een zacht vuurtje, opnieuw in veel olijfolie.
- Onthou dat tortilla geen ui-aardappelomelet is, maar een ui-aardappeltaart, die gebonden is met ei. Je giet het losgeklopte ei dus niet over de gebakken aardappelen, zoals bij een gewone omelet, maar mengt de drie ingrediënten eerst in een kom of kruik. Zo bindt het mengsel beter.
- Het aardappel-eimengsel laat je minstens 15 minuten rusten voor je het bakt. Zo absorberen de aardappelen het ei, wordt het mengsel smeuïger en vermengen de smaken zich.
- Het bakken van de tortilla duurt ook zo'n 15 tot zelfs 20 minuten.
De juiste uien om tortilla te maken
Gebruik bij voorkeur grote Spaanse witte of gele uien. Die zijn van nature een beetje zoet. Maar andere uien kunnen natuurlijk ook. Snij ze in fijne ringen.
Perfecte patatjes
- Gebruik liever geen bloemige aardappelen, maar kies voor een vastkokende variant.
- Je mag de aardappelen schillen, maar dat hoeft niet.
- Blokjes aardappel zijn een no-go in een authentieke tortilla. Snij fijne schijfjes – eventueel met behulp van een mandoline – van 5 mm.
- Spoel de schijfjes in koud water en droog ze goed af met een schone keukenhanddoek of met keukenpapier. Hoe minder zetmeel op de aardappel, hoe lekkerder de tortilla.
Welke pan gebruik je om tortilla te maken?
Gebruik het liefst een zware gietijzeren pan. De perfecte tortilla wordt gemaakt met 4 tot 6 eieren en is 2 vingers dik, je hebt dus een niet te grote, wat diepere pan nodig. Zo wordt de tortilla niet te groot en zal hij minder snel breken tijdens het omdraaien.
Tortilla: het basisrecept
Wil je dit recept bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Lekker luchtig
- Valt tortilla je soms een beetje te zwaar? Om een extra luchtige tortilla te maken kun je de eieren splitsen en de eiwitten tot schuim kloppen. Spatel ze pas net voor het bakken onder de losgeklopte dooiers.
- Nog een geheime tip voor een luchtige tortilla: voeg een koffielepel bakpoeder toe aan de eieren terwijl je ze losklopt.
Tortilla maken in de airfryer?
Ja! Klop de eieren los in een kom en voeg het gare aardappel-uimengsel toe. Leg een vel bakpapier in de airfryer en giet het mengsel erin. Stel de airfryer in op 180°C en bak de tortilla in 12 à 15 minuten goudbruin. Draai de tortilla om met behulp van een bord en bak de andere kant nog eens 5 minuten.
Pimpen maar!
Een goede tortilla is perfect op zich: met een eenvoudige groene salade met vinaigrette en knapperig stokbrood heb je een uitstekende lunch. Maar je kunt ‘m uiteraard ook pimpen naar hartenlust. Enkele ideetjes:
- Vlees: reepjes rauwe ham, bacon, kleine stukjes chorizo, kip…
- Groenten: erwtjes, witloof, stukjes groene asperge, plakjes champignon, blokjes courgette, reepjes paprika, bladspinazie…
- Kaas: feta, manchego, cheddar…
- Verse kruiden: grofgehakte bladpeterselie, bieslook, verse tijm, dragon…
- Vis: gerookte of verse zalm (eerst garen hoeft niet), garnalen, scampi’s, reepjes ansjovis, tonijn uit blik…
- Pittige smaakmakers: een beetje harissa, een snuifje gerookt paprikapoeder, enkele drupjes tabasco of een fijngehakt pikant groen pepertje geven een heerlijk ‘yo no se que’ aan je tortilla.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!