Meest recente artikelen

Gourmet: alles wat je wil weten over een avondje rond de pannetjes

Wat, mét wat, hoe en hoeveel…

Gourmet: alles wat je wil weten over een avondje rond de pannetjes Artikel

Gourmet is een vaste waarde tijdens de feestdagen. Maar wat is precies het verschil met raclette, steengrill en fondue? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe begin je eraan? Alles wat je wil weten over gourmetten!

De keuze voor gourmet ligt voor de hand. Iedereen zit gezellig rond het gourmetstel en niemand hoeft zich uit te sloven in de keuken. Er zijn zowel voor- als nadelen aan het gourmetten. Misschien zie je meer in fondue of raclette? En wat heb je precies allemaal nodig? Dat lees je hier…

Wat is gourmet?

Gourmetten is waarschijnlijk ontstaan in Azië. Vanaf de jaren 70-80 werd het ook bij ons populair. Het woord gourmet komt van het Franse gourmandises: exclusieve hapjes. Het is eigenlijk heel simpel. Iedereen maakt zelf gerechtjes klaar in kleine pannetjes.

Je kunt daarbij niet zonder een gourmetstel. Dat zijn kleine pannetjes (en soms wokjes) op een afzonderlijk vuurtje. Er horen houten of kunststof spatels bij zodat je de antiaanbaklaag van de gourmetpannetjes niet beschadigd. Soms zit er ook nog een grillplaat bij waarop je vlees en vis kunt bakken.

Wat is het verschil tussen gourmet en raclette?

Bij gourmet gaan veelal vlees, vis en groente in de pan. Soms worden het zelfs heuse minigerechtjes. Bij raclette wordt enkel een speciale kaas gesmolten in pannetjes of op een groter toestel. Je schraapt de gesmolten kaas af en eet die samen met een aardappel, zure uitjes en augurken en eventueel charcuterie.

Wat is het verschil tussen gourmet en fondue?

Bij fondue gaan er vlees, vis en groente in de hete olie of bouillon. Dat is iets anders dan ze bakken in een pannetje. Gourmet kan wat gezonder zijn dan fondue omdat je minder olie gebruikt. Kaasfondue is dan weer geen raclette. De kaas wordt gesmolten in een fonduepan. Daarna kun je deze soppen met stukjes brood.

Wat is het verschil tussen gourmet en steengrill?

Ook al zit er soms een grillplaat bij het gourmetstel, toch is gourmet geen steengrill. Eerst en vooral zijn er bij het steengrillen geen pannetjes te bespeuren. Vlees en vis gaan op een superhete, stenen grillplaat waarbij je helemaal geen boter of olie nodig hebt. Wat kruiding is voldoende.

(lees verder onder de foto)

gourmet

De voor- en nadelen van gourmet

Gourmet scheelt een hoop keukenstress, althans op het moment zelf.. Want zelfs als je een kant-en-klare gourmetschotel afhaalt, vraagt het wel wat voorbereiding. Denk aan wat je wil serveren als bijgerecht of dessert. En dan is er ook nog de schoonmaak. Hoe verdrijf je dat vieze luchtje uit je huis? En hoe krijg je je gourmetstel weer spic en span?

Wat zijn de voordelen?

  • Je zit relaxed samen aan tafel
  • Je houdt het zo eenvoudig of zo chic als je zelf wilt
  • Kinderen vinden het superleuk
  • Van hapje tot dessert: alles kan in de pan
  • Je gasten kiezen zelf wat ze bakken
  • Het is übergezellig
  • Geschikt voor een groter gezelschap
  • Het is een avondvullende activiteit

Wat zijn de nadelen?

  • Je zit erg lang aan tafel
  • Niets voor ongeduldige mensen of kinderen
  • Kan gevaarlijk zijn voor de allerkleinsten
  • De voorbereiding (gourmethapjes en bijgerechten)
  • De schoonmaak (toestel en geurtjes)
  • Het is niet heel goedkoop
  • Het produceert veel fijnstof. Zorg dus voor een goede ventilatie.
  • Vlees of vis bederft snel (al na twee uur) op kamertemperatuur

Wat mag niet ontbreken bij het gourmetten?

  • Vlees en vis in kleine stukken. Denk aan kip- en visfilet, worstjes, gehaktballetjes, scampi…
  • Vleesvervangers voor de vege- of flexitariërs en veganisten. Denk opnieuw klein: miniburgers, balletjes, stukjes tofu, homemade falafel
  • Groente: alle groenten die je kunt grillen. Broccoli, paprika, worteltjes, courgette, zoete aardappel, champignons…
  • Geklutste eieren of pannenkoekenbeslag
  • Stokbrood voor erbij of om je eigen bruschetta te grillen
  • Gekookte aardappelen
  • Geraspte kaas voor bovenop je versgebakken hap
  • Sauzen: van kant-en-klare ketchup tot zelfgemaakte knoflooksaus
  • Kruiden- of lookboter
  • Bijgerechten voor bij de gourmet

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen