Kaasfondue: zo pak je het aan
Tips en recepten!
Fans van gesmolten kaas zijn vast ook gek op kaasfondue. Maar hoe begin je eraan? Wij zetten alle tips en tricks op een rij en verklappen ons ultieme recept!
Kaasfondue is een echte Zwitserse klassieker. Maar ook wij zijn dol op de heerlijke gesmolten kaas met brood, een aardappel, wat charcuterie… In Zwitserland heeft elke familie wel een eigen geheim recept met specifieke ingrediënten, bijgerechten en natuurlijk de ultieme drank – erin en erbij.
Zin om zelf kaasfondue te maken? Wij verklappen wél onze geheimen. Zo begin je eraan…
1 De basis voor je kaasfondue is…
Net zoals bij raclette hangt de kwaliteit van je kaasfondue samen met het basisingrediënt: de kaas. Ideaal zijn natuurlijk de Zwitserse kazen als emmentaler en gruyère. Ook vacherin, sbrinz en comté zijn kazen die je vaak zult tegenkomen in fonduerecepten.
Elke Zwitserse regio heeft zo z'n eigen traditionele mengeling. De truc is om 2 à 3 kazen te mixen voor de beste smaak en textuur.
2 Vind het beste brood
Traditioneel wordt er gedipt met stukjes stokbrood. Liefst geen supervers brood zodat het niet uit elkaar valt bij het prikken-en-dippen. Maar ook andere varianten zoals roggebrood of zuurdesem zijn heerlijk in de gesmolten kaas. Zoek uit wat jij het lekkerste vindt. Ter afwisseling worden er dikwijls nog gekookte krieltjes, zilveruitjes en augurkjes bij gegeven.
3 Charcuterie bij kaasfondue
Kaasfondue kan perfect vegetarisch, en eerlijk: we missen het vlees niet. Toch wordt er vaak charcuterie zoals gekookte of rauwe ham bij gegeten. Ga ook daar voor kwaliteit boven kwantiteit.
4 Traag, graag
Zoals zo vaak is ook voor de perfecte kaasfondue geduld de sleutel. Vertrek van kaas op kamertemperatuur. Laat 'm traag roerend smelten, en zet het vuur niet te hoog. Dat geeft het beste resultaat en mooi gesmolten kazen.
5 Wijn… of toch bier?
Klassiek serveer je een fruitige of droge witte wijn bij kaasfondue. Maar ook een zuur bier zoals geuze of een cider past prima bij kaas. Je kunt het gerecht trouwens ook met bier in plaats van wijn bereiden.
Nog meer tips & trucs voor kaasfondue vind je in dit artikel.
Het ultieme recept
Ontdek hier ons beste recept voor de cheesy classic!
Zo maak je kaasfondue
Alle ingrediënten op punt? Dan kun je eraan beginnen…
- Wrijf allereerst de fonduepan in met het teentje knoflook. Doe dan pas de witte wijn in de pot en warm deze op tot net onder het kookpunt.
- Meng eerst de geraspte kazen. Doe ze vervolgens handje per handje bij de wijn, op een middelhoog vuur. Roer voortdurend met een houten lepel tot de kaas gesmolten is tot een homogeen mengsel.
- Doe de kirsch (of cider), het citroensap en knoflookteentje erbij.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Zet dan pas het fonduestel aan. Niet te hoog: de fondue mag niet koken. Zet het pannetje kaas erop en de prikpret kan beginnen.
Help, mijn fondue is…
- Te vloeibaar? Simpel: doe er een extra handje kaas bij. In geval van nood kun je je toevlucht zoeken in bindmiddel. Los wat maïszetmeel op in wijn of kirsch en roer dit door de kaas.
- Te dik? Voeg wat wijn toe en roer krachtig op een hoger vuur.
- Gaat schiften? Los wat maïszetmeel op in witte wijn en citroensap. Doe het bij de kaas, laat kort opkoken en roer krachtig.
Kaasfondue 6x anders
Zin om te variëren? Probeer ook eens deze kaasfondues.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!