Kalkoen in de slowcooker, het kan!
Want alle hulp is welkom!
Geen tijd om een hele kalkoen klaar te maken voor je kerstdiner? Geen probleem, de slowcooker doet het voor jou! Ingrediënten toevoegen, de stekker insteken en de slowcooker doet te rest. Heerlijk, toch?
Heb je je oven nodig om je hapjes heerlijk krokant te bakken? Maar waar moet je dan met je kalkoen naartoe? Stop je kalkoen eens in de slowcooker. We leggen je even uit hoe je dat best aanpakt.
Zo maak je kalkoen in de slowcooker
- Allereerst breng je de kalkoen op smaak brengen met een kruidenmix. Denk dan maar aan peper, zout, paprikapoeder en knoflookpoeder bijvoorbeeld. Mix je kruiden met olijfolie en wrijf je kalkoen er mee in.
- Snij vervolgens een ajuin in grove stukken en leg deze in de slowcooker. Voeg ook nog wat teentjes knoflook, tijm en rozemarijn toe. Je hoeft de takjes niet te verwijderen of de kruiden fijn te hakken, ze dienen enkel als smaakmaker.
- Leg de ajuin, knoflook en kruiden op de bodem van je slowcooker. Leg vervolgens je kalkoen er bovenop, om te voorkomen dat het gevogelte aan de bodem gaat kleven.
- Je kunt ook groenten zoals wortelen, spruiten of aardappelen toevoegen. Welke groenten het beste bij kalkoen passen lees je hier.
- Zet je slowcooker op lage stand. Begin wel tijdig aan je kalkoen, want je mag toch ongeveer 8 à 9 uur rekenen om je kalkoen volledig te garen.
- Lang genoeg gewacht? Meet de kerntemperatuur van je kalkoen. Zodra die 73°C heeft bereikt, is ze gaar. Haal je kalkoen uit de slowcooker en laat het nog een kwartiertje rusten, zodat de sappen zich in de kalkoenborst kunnen verspreiden. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt.
- Je kunt tot slot je kalkoen nog enkele minuten laten braden in de oven, voor een goudbruine korst.
- Met het vocht dat nog in je slowcooker zit, kun je een heerlijke jus maken. Haal dan wel even de ajuin, knoflook en verse kruiden er eerst uit.
Zo, nu kun je heerlijk genieten van een perfect gegaarde kalkoen, waar je niet te veel werk aan hebt en slechts één toestel voor nodig hebt! Enkel de bijgerechten nog…
Ontdek hier nog enkele recepten met kalkoen
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!