Kersen of krieken: wat is het verschil?
Lekker zomers fruit!
‘t Is weer zo ver: het seizoen van de kersen! Of waren het krieken? Zijn dat niet gewoon twee andere benamingen voor hetzelfde fruit? Van smaak tot vorm tot hoe het wordt verwerkt in gerechten: dit is het verschil tussen kersen en krieken.
Gelijkenissen
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat zowel kersen als krieken fruitsoorten zijn die tot de pruimenfamilie behoren. Ze zijn vergelijkbaar doordat ze beide ronde, sappige vruchten zijn die groeien aan bomen of struiken. Beide vruchten hebben een rode kleur als ze rijp zijn en zijn rijk aan vitamines, antioxidanten en vezels. Ze worden vaak verwerkt in heel wat gerechten zoals taart of confituur.
Verschil moet er zijn
Hoewel je ze makkelijk kunt verwarren met elkaar, zijn er wel degelijk verschillen tussen kersen en krieken. Kersen zijn over het algemeen groter en zoeter, terwijl krieken kleiner en eerder zuur zijn van smaak. In termen van kleur zijn kersen meestal helderrood, terwijl krieken vaak donkerrood tot bijna zwart zijn.
Krieken bevatten over het algemeen meer sap dan kersen, waardoor ze populair zijn voor het maken van sappen, likeuren en desserts zoals kriekentaart. Krieken worden vaak beschouwd als beter geschikt voor hartige gerechten vanwege hun zure smaak en stevigere textuur. De zure smaak van krieken kan een mooie balans creëren met zoute en hartige smaken, waardoor ze goed passen bij vleesgerechten zoals gehaktbrood, stoofvlees of wild. De stevigheid van de krieken zorgt ervoor dat ze hun vorm behouden tijdens het koken. Kersen daarentegen hebben een zachtere textuur en worden vaak vers gegeten. Verder worden zo ook gebruikt in bakrecepten en verwerkt tot confituur.
Recepten met kersen
Recepten met krieken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!