De enige echte waldorfsalade: zo maak je 'm
De testkeuken
In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: waldorfsalade.
Waldorfsalade dankt haar klinkende naam aan het prestigieuze Waldorf-Astoria Hotel in New York, waar deze salade met selder, walnoten en appel eind negentiende eeuw voor het eerst geserveerd werd.
Het hotel aan Fifth Avenue was het grootste en chicste van het land. Oscar Tschirky, de Zwitserse maître, creëerde er in 1893 deze salade. Waldorfsalade werd dé specialiteit van het hotel.
Wat mag er wel of niet in een waldorfsalade?
Tschirky's eerste versie van het recept bevatte slechts drie ingrediënten: selder, appel en mayonaise. Horen er in een waldorfsalade dan geen walnoten? Over de authenticiteit ervan bestaat verwarring.
Er wordt vaak gedacht dat ze tot de originele receptuur behoren. Maar het was de beroemde Franse chef Auguste Escoffier die er geroosterde walnoten aan toevoegde toen hij het recept opnam in zijn 'Kookboek van de Klassieke Keuken'. Zoals bij veel gerechten mag je gerust variëren met wat je lekker vindt.
Appeltje voor de dorst
Welke soort sla?
Waldorfsalade met tips van de pro's
Jamie Oliver: "Bak de druiven en de noten in de oven tot ze gekaramelliseerd zijn. Werk je dressing van mosterd en yoghurt af met fijngehakte dragonblaadjes en citroensap."
Jeroen Meus: "Een waldorfsalade is lekker met gewelde rozijnen en plukjes kervel. Serveer ze met zuurdesembrood."
Dagny Ros: "Gebruik voor een mooi uitzicht gehalveerde kropjes little gem-sla. Gebruik als dressing de helft zure room, de helft mayonaise."
De perfecte salade?
De perfecte salade moet aan vijf voorwaarden voldoen. Ze bevat groene blaadjes, heeft zowel een zoete als een romige component, er zit een crunch in én ze komt met een goede, pittige dressing. Met de frisse, knapperige selder, aromatische noten, zoete appel, verse slablaadjes en zachte dressing vinkt de waldorfsalade al die elementen netjes af.
De juiste noot
Hoewel ze pas later aan het recept zijn toegevoegd, zijn noten bijna onmisbaar geworden in een waldorfsalade. Walnoten zijn heerlijk omdat ze een klein bitter smaakje hebben, maar ook hazelnoten, blanke amandelen, pecannoten of zelfs een mix van verschillende soorten kunnen je salade die perfecte crunch geven. Geroosterd zijn ze nog lekkerder!
De finishing touch
De saus van een waldorfsalade moet een lopende dressing zijn. Op basis van yoghurt, zure room of mayonaise (of een mix van de drie) en op smaak gebracht met mosterd, citroensap, flink wat peper en zout. Een straaltje walnootolie op het einde maakt de dressing helemaal af.
Waldorf-salade, 3x anders
1 Met knapperig gebakken sneetjes rauwe ham en knolselder: vervang de selder door in fijne staafjes gesneden knolselder. Voeg heel dunne sneetjes knapperig gebakken rauwe ham toe net voor het serveren.
2 Met pecannoten, venkel en gedroogde cranberry's: vervang de selder door fijne reepjes venkel, de walnoten door pecannoten en de rozijnen door gedroogde cranberry's.
3 Met kip, appel, rode druiven, waterkers en radijzen: maak een rijke maaltijdsalade door afgekoelde gebakken reepjes kipfilet, gehalveerde druiven, waterkers en in fijne plakjes gesneden radijzen toe te voegen.
Makkelijk vooraf?
Of je deze salade op voorhand kunt maken, daarover zijn de meningen verdeeld. Wanneer je graag wilt dat de dressing in de ingrediënten dringt, dan kun je ze vooraf maken. Bewaar ze dan in een afgesloten maximaal een dag in de koelkast. Voeg de sla pas bij het serveren toe.
Heb je liever een echt knapperige, kleurrijke salade? Stel ze dan samen bij of vlak voor het serveren. De voorbereiding kun je uiteraard vooraf doen: noten roosteren, laten afkoelen en hakken, fruit en groenten snijden, sla wassen en de dressing maken.
Het ultieme recept voor waldorfsalade
Wil je dit recept bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!