Meest recente artikelen

Is koken in een slowcooker zuinig?

Is slow ook slim?

Is koken in een slowcooker zuinig? Artikel

Wil jij energie besparen en ben je op zoek naar manieren om efficiënter te koken? Dan helpt het om je verschillende keukenapparaten eens tegen het licht te houden. Vandaag bekijken we de slowcooker: is die zuinig of juist een grote energieverbruiker?

Wat is een slowcooker?

De slowcooker is een apparaat dat maaltijden op een lage temperatuur en gedurende een lange tijd gaart. Je kan er heel wat gerechten mee klaarmaken, zoals stoofpotjes, gebraad en soepen. Een toestel dat uren lang gebruik maakt van je elektriciteitsnetwerk klinkt misschien in de eerste plaats niet zo zuinig. Toch wordt de slowcooker vaak een van de meest spaarzame keukenapparaten genoemd.

Zuinig: ja of nee?

Ja! Hoewel je een slowcooker vaak urenlang laat aanstaan, verbruikt hij relatief weinig stroom. Een slowcooker van gemiddeld formaat gebruikt ongeveer 75 tot 150 watt per uur, afhankelijk van de stand en het model. Ter vergelijking: een oven of fornuis verbruikt vaak tussen de 1000 en 2000 watt per uur. Omdat een slowcooker langer kookt, maar op een lager vermogen, ligt het totale energieverbruik beduidend lager dan bij andere meer voorkomende kookmethoden.

Bijkomend voordeel is dat je met het trage kookproces goedkope ingrediënten, zoals taaie stukken vlees of gedroogde peulvruchten, heerlijk mals kan maken. Zo bespaar je dus ook nog eens op je boodschappenlijstje.

Vaak kan je in slowcookers grote hoeveelheden klaarmaken. Door porties in te vriezen bespaar je tijd en ga je voedselverspilling tegen. Zo kan je op een drukke weekavond gewoon een bakje ontdooien en hoef je niet naar een dure kant-en-klaarmaaltijd te grijpen. Dat spaart alweer enkele euro's uit.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!