Wat is het verschil tussen lenterolletjes en loempia’s?
Lekkere Aziatische hapjes!
Zeg niet zomaar lenterolletje tegen een loempia en andersom, want er zijn wel degelijk verschillen! Akkoord: ze zijn beide erg lekkere hapjes uit de Aziatische keuken. Toch zijn er grotere verschillen dan dat je zou denken.
Vanwaar komen deze lekkernijen?
De loempia heeft zijn oorsprong in het verre China, maar is ondertussen wereldwijd een sterrenstatus aan het veroveren! Dit gefrituurde, knapperige hapje met een vulling van vlees, groenten of vis, is echt niet meer weg te denken uit onze culinaire wereld. Het lijkt misschien simpel, maar de perfecte loempia is een kunst op zich. En ja, dat krokante jasje… daar hebben we allemaal een zwak voor!
Aan de andere kant hebben we de lenterolletjes, ook wel "gỏi cuốn" genoemd in Vietnam. Deze frisse en lichte lekkernij is absoluut een gezonde verrassing! Geen frituurpan te bekennen, maar wel een waaier aan smaken in een zacht rijstvelletje. De lenterolletjes zijn rauw, koud en vooral een ideale verfrissing tijdens warme dagen. Denk aan verse groenten, verse kruiden, noedels en soms wat kip of vis, allemaal netjes verpakt in dat dunne, doorzichtige rijstvel.
Hoe worden lenterolletjes en loempia's gemaakt?
Loempia's zijn de echte krokante feestbeesten. Een flinterdun deeg langs de buitenkant, een rijkelijke vulling binnenin en het geheel dat goudbruin wordt gefrituurd. De vulling bestaat meestal uit groenten, vlees en/of vis. Maak je ze graag eens zelf? Dat doe je met dit recept:
Lenterolletjes zijn daarentegen een frisse bries! Ze worden niet gefrituurd, maar koud geserveerd in een transparant rijstvel. In plaats van die krokante crunch, krijg je de zachtheid van het rijstvel en een verrukkelijke bite van rauwe groenten zoals komkommer, wortelen en sla, vermengd met een vleugje koriander of munt, wat glasnoedels en soms een stukje vlees of vis. Geen hitte, geen olie – gewoon puur, gezond en lekker! Ook hier hebben we een heerlijk receptje voor:
Nog niet zo goed weg met het vouwen van lentrolletjes? We tonen het je stap voor stap in deze video:
Lees je graag nog eens de stappen na? Dat doe je hier!
Wat eet je bij lenterolletjes en loempia’s ?
Je kunt ze beide op verschillende manieren serveren, maar wat ze wel gemeen hebben is dat ze vaak worden gecombineerd met een heerlijk dipsausje! Denk aan een zoetzuur sausje of een dipsaus van pinda. Zowel loempia’s als lenterolletjes zijn erg populair als voorgerecht, maar ook in een maaltijd komen ze volledig tot hun recht. Loempia’s zijn bijvoorbeeld erg lekker met rijst, lenterolletjes passen dan weer perfect bij een frisse salade.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!