Meest recente artikelen

Is koemelk ongezond?

We vroegen het aan Karolien Olaerts

Is koemelk ongezond? Artikel

Koemelk maakt al jarenlang deel uit van ons dagelijks voedingspatroon, maar steeds vaker wordt de vraag gesteld: is koemelk gezond? Karolien Olaerts legt het uit.

Karolien Olaerts ken je waarschijnlijk van haar blog Karola's Kitchen. Met haar tips en recepten wil Karolien een tegengewicht bieden tegen de dieetcultuur. Vandaag helpt ze ons verder met de vraag: is koemelk ongezond?

"Over één individueel voedingsmiddel kun je nooit stellen dat het gezond of ongezond is. Alles hangt af van hoe regelmatig jij een voedingsmiddel inzet in je eetpatroon én hoe je algehele eetpatroon eruitziet. We kunnen de vraag dus beter herformuleren naar: is koemelk voedzaam? Of anders gezegd: heeft koemelk ons lichaam iets te bieden? Het antwoord is ja."

"Koemelk bestaat vooral uit water, maar levert ook een mooie hoeveelheid proteïnen: een glas (250 milliliter) bevat 8,3 gram eiwitten. Daarnaast is koemelk een belangrijke bron van calcium en vitamine B12. Ook fosfor, kalium, magnesium, zink en vitamine B2 komen erin voor. Koemelk bevat ook vet, van de verzadigde of 'ongezonde' soort, maar in tegenstelling tot (vette) kaas of boter, is koemelk helemaal geen geconcentreerde vorm van verzadigd vet. Het advies luidt om voor magere of halfvolle melk te kiezen, maar als je niet meer dan een glas per dag drinkt, maakt dat eigenlijk niet zoveel uit."

Vervangers voor koemelk

"Toch is er een belangrijke reden om niet voor koemelk te kiezen: het is veel belastender voor de planeet dan plantaardige alternatieven. Het houden van melkkoeien vraagt land en water en nog meer land voor het telen van veevoer. De koeien stoten bovendien methaan uit, een broeikasgas dat vier keer sterker is dan CO2. Soja- en erwtenmelk worden nutritioneel gezien als de beste vervangers voor koemelk beschouwd, omdat ze hoog zijn in eiwitten. Maar eiwittekorten zijn zeldzaam in onze contreien, dus kies vooral een alternatief dat je lekker vindt én dat verrijkt is met calcium, vitamine B12 en vitamine B2 (riboflavine)."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen