De favoriete pannen van Karolien Olaerts
De tips van Karolien
Een kwalitatief goede pan is onmisbaar in de keuken, al kan het soms moeilijk zijn om dé perfecte pan te vinden. We vroegen alvast aan Karolien Olaerts wat haar favoriete pannen zijn.
Antikleefpan, inductiepannen, PFAS-vrije pannen… En zo kunnen we nog wel even door gaan. Er bestaan zoveel verschillende soorten pannen, elks met hun eigen kenmerken. Maar welke pannen gebruik je nu het beste? Karolien Olaerts deelt haar tips.
"Ik denk dat het onmogelijk is om één pan of één merk van pannen aan te duiden als hét beste. Het antwoord hangt namelijk af van wat jij belangrijk vindt: wat voor kookplaat heb je, welk type gerechten domineren in jouw keuken (vlees, groenten…), wil je een klimaatbewuste keuze maken… Mijn antwoord is sterk gekleurd door mijn eigen prioriteiten en gewoontes. Ik bereid bijvoorbeeld nooit vlees, maar des te meer groenten. Daarbij werk ik het liefst met pannen met een antikleeflaag."
PFAS-vrije pannen
"Omdat naast gebruiksgemak ook gezondheid en ecologie hoog op mijn prioriteitenlijstje staan, gebruik ik nooit pannen met een klassieke PFAS-bevattende antikleeflaag. Ik ben daarom een grote GreenPan-fan, ik gebruik hun PFAS-vrije Barcelona Pro-pannen intussen al jaren. PFAS zijn chemische stoffen die gebruikt worden in allerlei toepassingen, om materiaal water-, vet- en vuilafstotend te maken. PFAS zijn niet-afbreekbaar: ze blijven dus voor altijd in ons milieu circuleren. Bovendien zijn ze bio-accumulerend, wat wil zeggen dat ze zich opstapelen in mensen, dieren en planten."
"Wat het effect is van PFAS op ons lichaam, hangt uiteraard af van de hoeveelheid PFAS waaraan je (op lange termijn) wordt blootgesteld, maar in het slechtste geval kan het leiden tot kanker of onvruchtbaarheid. Koken met PFAS-vrije pannen doe ik daarom niet alleen voor een direct effect van een maaltijd op mijn eigen gezondheid en die van mijn gezin, ik doe het evengoed voor het grotere plaatje: er komen door GreenPan helemaal geen PFAS in ons milieu terecht (en bijgevolg in onze planten, dieren en eigen lichamen). Hoeft een antikleeflaag niet voor jou, dan kun je ook voor roestvrijstalen of gietijzeren pannen kiezen. Ook die zijn PFAS-vrij."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!