Meest recente artikelen

Herfstgerecht: een kok verklapt zijn recept voor parmentier van lamsbout met butternut

Advertorial

Herfstgerecht: een kok verklapt zijn recept voor parmentier van lamsbout met butternut Artikel

Op zoek naar een herfstgerecht waar het hele gezin blij van wordt? Dit heerlijke recept voor parmentier van Ierse lamsbout met butternut en een aardappelkrokantje zal groot en klein doen watertanden!

De rekken van je supermarkt liggen vol butternuts. Het kriebelt vast om er ook een in je karretje te leggen! Maar wat serveer je bij die lekkere pompoen? Wat dacht je van een heerlijke parmentier van Iers lamsvlees, een recept van een Belgische kok? Met heel wat ervaring in verschillende gastronomische restaurants op zak koesterden chef-kok Frederik Desmet en zijn echtgenote de ambitie om meer casual gerechten te serveren. Ze openden in 2021 Kostba(a)r, een prachtig eet- en koffiehuis in Kortrijk, waar je geniet van huisbereide gerechten van het seizoen. De kok kiest zijn ingrediënten met de grootste zorg uit. Voor dit recept voor parmentier van lamsvlees gebruikt hij een product van topkwaliteit: Ierse lamsbout.

Waarom Iers lamsvlees?

Iers lamsvlees staat hoog aangeschreven bij chef-koks, want het heeft heel wat troeven. Zo is het erg mals en heeft het een rijke smaak. Maar waarom Ierland? Het weer speelt een grote rol. Dankzij het gematigde klimaat van 5 tot 25 °C en 180 dagen regen per jaar vind je over heel Ierland weelderige groene weiden waar het vee gretig graast. De Ierse runderen en lammeren eten voor 90% vers gras of hooi. Dat voedsel zit barstensvol mineralen en vitaminen, waaronder bètacaroteen, dat het vlees zijn prachtige robijnrode kleur geeft. En dan is er nog een groot verschil … Om de dieren te beschermen tegen stress, beperken de telers het contact met mensen en laten ze het vee waar mogelijk buiten in kleine groepjes.

De Ierse lamsbout met butternut van Frederik Desmet

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 lamsbout, het liefst ontbeend
  • 2 wortelen
  • 2 stengels groene selderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • tijm
  • laurier
  • peper
  • zout
  • couscouskruiden
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ liter rode wijn
  • 250 g champignons
  • 1 butternut
  • 150 g kippenbouillon
  • 1,5 kg aardappelen
  • 3 dl room
  • 3 dl melk
  • 75 g geraspte kaas

Bereiding

  1. Snij de lamsbout in stukken van 2 tot 3 cm en bak ze bruin in een pan met een beetje olijfolie.
  2. Snij één ui, de knoflook, de wortelen en de groene selderij in blokjes en stoof kort in een grote kookpot.
  3. Doe er het vlees, de tijm en de laurier bij, gevolgd door de tomatenpuree en de rode wijn.
  4. Dek af en laat 30 tot 40 minuten sudderen op een laag vuur.
  5. Snij de champignons in vier stukken en voeg ze toe aan de pot. Laat nog 15 tot 20 min sudderen zonder deksel, tot de saus is ingedikt.
  6. Maak nu de butternutpuree. Schil de butternut, pel de andere ui en snij in stukken. Fruit de ui tot hij glazig is en doe er dan de butternut, een snuifje zout en peper en de kippenbouillon bij. Laat 20 minuten koken, mix en breng op smaak.
  7. Maak tot slot het aardappelkrokantje. Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Verdeel ze over een ovenschotel en giet er de melk en verse room over. Kruid met peper en zout. Bestrooi met de gemalen kaas en schuif voor 15 minuten in een voorverwarmde oven op 150 °C.

Lees meer over de kwaliteit van Iers vlees en het bijbehorende duurzaamheidsprogramma op www.irishfoodanddrink.com.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen