Kan bloem slecht worden?
Lang houdbaar of niet?
Wie vaak bakt, heeft er altijd wel een zak van in huis. Bloem lijkt dan ook zo’n ingrediënt dat niet zo makkelijk slecht kan worden. Maar is dat wel zo? Kan bloem echt niet bederven?
Je kent het vast: je wil gaan bakken, maar de enige bloem die je nog kan vinden staat al een tijd achterin de voorraadkast. Of misschien heb je je laten verleiden tot de aanschaf van een XL-verpakking, en ben je niet zeker of de kwaliteit na een tijd nog wel even betrouwbaar is. Kan je nog aan de slag met bloem die niet meer zo vers is of kan je bakmeel ook slecht worden?
Kan bloem slecht worden?
Helaas: ja. Bloem die goed bewaard wordt, blijft wel minstens een jaar goed. Maar omdat tarwebloem vetten en oliën bevat, kan ze ook bederven. Volkorenmeel bevat de hele graankorrel en daardoor meer vet. Het kan daarom nog sneller slecht worden dan witte bloem. Bovendien is bij aangebroken verpakkingen de kans groter dat meelmotten hun intrek nemen in je voorraadje. Daarnaast zal deeg gemaakt van oudere bloem ook minder goed rijzen.
Bedorven meel herkennen
De houdbaarheidsdatum is een goede richtlijn, maar eens die overschreden is, wordt de bloem niet plots slecht. Verse bloem is wit (of gebroken wit voor volkorenmeel) en ruikt neutraal of licht zoet. Ruikt de bloem zurig, klontert ze, lijkt ze vochtig, heeft ze een gekke kleur of wordt ze gelig, zitten er beestjes in? Dan zijn allemaal signalen dat het tijd wordt om ze weg te gooien. Bewaar bloem sowieso altijd in een luchtdichte verpakking, op een koele, donkere plek. Ook invriezen kan, maar laat ze dan zeker op kamertemperatuurkomen voor je ermee aan de slag gaat.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!