Wat is de beste manier om citroenen te persen?
Sofie testte het uit!
Citroenen zijn echte smaakmakers in de keuken, maar het kan een uitdaging zijn om al dat heerlijke sap eruit te halen. Redactrice Sofie haalde de weegschaal boven en testte voor jou zeven verschillende manieren, want elke druppel telt!
Sofie: "Weet je wat mijn favoriete taart is? Zo'n lekker citroen-meringuetaartje. Heerlijk fris! Maar ook hartige gerechten met citroen vind ik top. Het is echt zo'n smaakmaker die een gerecht helemaal kan maken. Maar wat is nu de beste manier om een citroen te persen? Hoe krijg je al dat lekkere sap eruit? Moet je hem rollen, opwarmen of een specifiek hulpmiddel gebruiken? Zeven tests en twee kilogram citroenen later ken ik het antwoord! Omdat geen twee citroenen dezelfde zijn, weeg ik de citroenen voor ik ze ga persen. Ik kies de exemplaren uit die allemaal rond de 95 gram wegen. 94 gram, 96 gram… perfect juist is het niet, maar dat ene grammetje zal het verschil niet maken. Ik beoordeel ze op hoeveel sap ik uit de citroen krijg – dat meet ik met de weegschaal – en hoeveel kracht ik moet zetten."
Lees verder onder de video
Manier 1: met de hand met een citruspers
Hoe? Mijn waarschijnlijk al vijfentwintig jaar oude plastic citruspersje – zo'n eenvoudig ding dat jij vast ook in huis hebt – moet de klus klaren.
Wat gebeurt er? Ik snij de citroen doormidden en pers 'm met de hand op de kegel. Het sap vloeit in het opvangbekertje.
Mijn verdict: ik moet vrij veel kracht op het persje zetten, maar het sap komt wel vlot vrij. Ik meet 40 gram sap af, bijna de helft van het gewicht van de citroen: tevreden!
Hoeveel sap? 🧡🧡🧡🧡🧡
Hoeveel kracht? 🧡🧡🧡
Totaal: 8/10
Manier 2: de citroen eerst opwarmen
Hoe? Ik verwarm de citroen 15 seconden in de microgolfoven. Daarna halveer ik hem en pers ik 'm met mijn simpele plastic citruspers. De theorie? Door de citroen op te warmen zouden de celwanden sneller stuk gaan en zou het sap makkelijker vrijkomen.
Wat gebeurt er? De citroen voelt lichtjes warmer aan, maar niet uitgesproken. Bij het wegen zit er 32 gram sap in de maatbeker.
Mijn verdict: ik moet evenveel kracht zetten op de citroen bij het persen, maar er komt veel minder sap in het bekertje terecht. Dit doet niet wat ik ervan verwacht had.
Hoeveel sap? 🧡🧡🧡
Hoeveel kracht? 🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 3: de citroen eerst stevig rollen
Hoe? Ik hou de citroen onder mijn handpalm en rol 'm stevig heen en weer over het aanrecht, terwijl ik druk uitoefen. Daarna pers ik 'm met de gewone citruspers. Deze methode zou de sapcellen breken, wat helpt om meer sap vrij te maken bij het persen.
Wat gebeurt er? Tijdens het rollen voel ik de schil wat kraken, dus ik denk dat dit wel iets doet. Na het persen hou ik 34 gram sap over.
Mijn verdict? Méér sap dan bij de warme methode, maar minder dan bij de klassieke methode, terwijl ik toch evenveel kracht moet gebruiken.
Hoeveel sap? 🧡🧡🧡🧡
Hoeveel kracht? 🧡🧡🧡
Totaal: 7/10
Methode 4: de citroen in stukken snijden
Hoe? Ik snij de citroen in kwarten en pers deze op de gewone citruspers. Kleine stukken zouden het makkelijker maken om meer sap uit de citroen te halen, vooral met een handpers.
Wat gebeurt er? Ik heb weinig grip op de citroen: het sap maakt 'm glibberig, waardoor ik weinig kracht kan zetten. Het sap spat naar alle kanten, het aanrecht wordt vuil. Ik hou 30 gram sap over.
Mijn verdict: geen hoogvlieger. Eerder geknoei dan een effectieve manier, want ik hou ook duidelijk minder sap over.
Hoeveel sap? 🧡🧡🧡
Hoeveel kracht? 🧡🧡, maar minus nog 1 punt voor het geknoei, 🧡 dus
Totaal: 4/10
Manier 5: met de elektrische citruspers
Hoe? Ik gebruik een elektrische citruspers om meer kracht te kunnen zetten. Op deze manier zou ik meer sap uit de vrucht moeten krijgen dan met de hand. Ik halveer de citroen, plaats een helft op de kegel en duw naar beneden. De kegel draait vanzelf rond, ik hoef geen draaibeweging te maken. Als ik stop en daarna opnieuw druk uitoefen, draait de kegel naar de andere kant.
Wat gebeurt er? De schillen zijn heel schoon na het persen, er zit bijna geen pulp meer in en ik verwacht dat deze manier het meeste sap oplevert. Ik meet 30 gram sap af.
Mijn verdict: hoewel dit de makkelijkste en ook de properste manier is, ben ik verbaasd dat er niet meer sap uit m'n citroen komt. Misschien blijft er te veel in het zeefje hangen? Meer punten voor gebruiksgemak, minder voor de hoeveelheid sap, dus.
Hoeveel sap? 🧡🧡🧡
Hoeveel kracht? 🧡🧡🧡🧡🧡
Totaal: 8/10
Manier 6: met een vork
Hoe? Halveer een citroen en prik een vork in het vruchtvlees. Draai deze rond terwijl je op de citroen knijpt.
Wat gebeurt er? Er is veel gespetter. Het sap komt goed vrij, maar alle pitjes en heel wat vruchtvlees ook. Ik meet 34 gram sap mét pitjes, 26 gram zonder pitjes.
Mijn verdict: handig als je geen citruspers hebt, maar hou een koffielepel bij de hand om de pitjes uit je gerecht te halen. Het gesmos moet je er ook bij nemen.
Hoeveel sap? 🧡🧡🧡
Hoeveel kracht? 🧡🧡🧡, want veel gemors
Totaal: 6/10
Manier 7: de citroen invriezen en ontdooien voor het persen
Hoe? Ik vroor de citroen een dagje in en liet 'm vervolgens 15 minuten ontdooien in een kom met heet water. Dat zou de structuur van de sapcellen breken, waardoor het sap makkelijker vrijkomt. Ik pers 'm met mijn gewone handpers.
Wat gebeurt er? Het persen gaat supermakkelijk, maar er blijft een soort moes aan het persje hangen. Ik meet 18 gram sap.
Mijn verdict: vermoedelijk blijft er veel sap zitten in het vruchtvlees dat aan het persje hangt. Hoewel je veel minder kracht hoeft te zetten, is dit toch niet de beste manier.
Hoeveel sap? 🧡🧡
Hoeveel kracht? 🧡🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
De eindconclusie:
"De handpers én de elektrische pers eindigen op een gedeelde eerste plaats: de ene om de hoeveelheid sap, de andere om het gebruiksgemak. De citroen over het werkvlak rollen kan zeker ook geen kwaad: ik hou een beetje minder sap over dan bij de klassieke methode, maar al bij al toch wel een mooie hoeveelheid. Zie het als een extra handmassage."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!