Het kiezen van de juiste wijn op restaurant
Krijg jij bij het zien van de wijnkaart al panische angsten en ga je telkens opnieuw voor degene die niet het goedkoopst is, maar ook niet zo heel duur? Of vertrouw je telkens op de huiswijn? Lees hier een aantal tips die jou kunnen helpen bij het kiezen van de geschikte wijn bij je gerecht.
De eerste vraag is de kleur. Witte of rode wijn? Het bekende regeltje 'rood bij vlees, wit bij vis' lost al heel wat op voor de beginnende wijndrinker, maar let erop dat de wijn je gerecht aanvult en niet afbreekt. Sterke wijn bij een subtiel gerecht valt af te raden, omdat de lichte smaak van het gerecht helemaal wordt onderdrukt. In dat geval is het beter te kiezen voor een frisse, fruitige wijn. Ook bij lichte pastagerechten is een zachte witte wijn een perfecte aanvulling.
Lichte vleesgerechten, gevogelte of vis met een volle smaak (bv zalm) combineer je best met een Pinot noir of een Franse Bourgogne, Lichte schelpdiergerechten vragen een lichte witte wijn zoals Chenin Blanc, Sancerre, Pinot Grigio of een Duitse Riesling. Kreeft en rijkere visgerechten dan weer beter combineren met een volle Meursault, Chardonnay, Semillion of Viognier.Bij gestoofd vlees en wild zal de volle smaak helemaal tot zijn recht komen met volle rode wijn zoals Cabernet Sauvignon, Petite Syrah of Zinfandel.
Naast de kleur en de smaak kan je je ook baseren op het land van afkomst, het jaartal en de prijs. Laat je hierdoor vooral niet van de wijs brengen, het is vooral de smaak die het verschil zal maken. Toch bestaat er ook een regeltje dat je de prijs van een fles wijn ongeveer overeen laat komen met de prijs van een volledige maaltijd. Maar hou hierbij zeker ook rekening met de hoeveelheid. Tel het aantal gasten en bereken op voorhand al hoeveel flessen je ongeveer zal nodig hebben. Pas daar toch ook het budget voor de wijn op aan, zodat je op het einde van de avond niet voor verrassingen komt te staan.
Een derde puntje waar je bij moet stilstaan is het verschil in gerechten. Zorg ervoor dat je voorgerecht overeenstemt met de wijn bij het hoofdgerecht, of kies ervoor om een andere wijn te kiezen bij het hoofdgerecht. Dessertwijnen zijn normaal gesproken altijd zoet, maar daar kies je natuurlijk nog altijd zelf in volgens eigen smaak. Hierbij is een goeie tip om halve flessen te vragen of karafjes. Zo is er net genoeg voor 2 en kun je bij het volgend gerecht afwisselen.
Een vierde tip is om je te baseren op de druivensoort. De bekende witte druiven zijn onder andere chardonnay, riesling, sauvignon blanc, pinot gris en viognier. Bij blauwe druiven zijn dit pinot noir, zinfadel, merlot, carbenet sauvignon en syrah. Waarschijnlijk heb je deze soorten wel al eens gedronken dus dan weet je al wat je kunt verwachten. De huiswijn valt zeker ook te overwegen want die staat eigenlijk een beetje voor het 'visitekaartje' van het restaurant.
Wees tenslotte absoluut niet verlegen om suggesties of hulp te vragen aan het personeel, en in het bijzonder aan de sommelier. Dan ben je zeker van een wijn die aangepast is en aanvullend op jouw gerecht. Ook je tafelgenoten willen hun zegje doen, en vorige ervaringen kunnen helpen om tot de juiste keuze te komen, vraag dus zeker ook aan je gezelschap wat de voorkeuren zijn. Iedereen heeft wel een ander smaakprofiel.