Een glaasje bubbels
Zoveel smaken als er bubbels zijn. Maar weet jij wat het verschil is tussen een brut en een sec?
Zoveel smaken als er bubbels zijn! En toch is niet elke champagne dezelfde. Enkel schuimwijn die uit de regio van de Champagne (Epernay en omstreken) komt, mag die naam dragen. Andere schuimwijnen worden cava (Spanje), prosecco (Italië), sekt (Duitsland) of fonkelwijn (Zuid-Afrika) genoemd.
Verder kan je het verschil maken in smaak: van droog tot zoet:
- Extra-brut: ook brut rosé, brut nature, ultra brut, brut zéro of brut intégral genoemd. Dit type champagne bevat minder dan 2 gram restsuiker per liter.
- Brut: door toevoeging van liqueur d'expédition (een mensel van suiker en wijn) bevat die 1 tot 1.5% suiker.
- Sec: net ietsje zoeter dan brut
- Demi-sec: een halfdroge schuimwijn met een suikergehalte van 33 tot 50 gram per liter. Een zoete wijn als deze past perfect bij desserts.
- Doux: deze zeldzaam geworden schuimwijnen bevatten meer dan 50 gram suker per liter en smaken extra zoet.
Iets speciaals maken van je glas champagne? Probeer deze tips eens: