Wat is het verschil tussen schuimwijn, cava, prosecco en champagne?
Een bubbelbad
Niets zegt meer feestje dan het knallen van een kurk. Wat lekkere bubbels betreft is er dan ook keuze te over in het winkelrek. Maar wat is het verschil tussen schuimwijn, cava, prosecco en champagne?
Bubbels zijn niet alleen een gangmaker op feestjes. Ze kunnen ook een goed gesprek op gang brengen. De een zweert immers bij cava, de ander bij prosecco. Of waarom zit er op de prijs zo'n verschil tussen schuimwijn en champagne? En kan het dat je je favoriete cava even lekker vindt als die huischampagne? Het antwoord zit 'm in het verschil tussen schuimwijn, cava, prosecco en champagne.
Verschil tussen schuimwijn en champagne
Om champagne te mogen heten, moet de wijn in de champagnestreek geproduceerd worden. Ook de druivensoorten liggen vast. Champagne wordt gemaakt van pinot noir-, pinot meunier- en chardonnaydruiven. Deze moeten met de hand geplukt worden. Dan is er nog de 'methode traditionnelle'. Druivensap wordt gefermenteerd om in alcohol te veranderen. Die wijn wordt gebotteld om het CO2-gas op te vangen dat de bubbels vormt. Eenmaal in de fles, worden er gist en suiker toegevoegd. Dan wordt de wijn een tweede keer gefermenteerd. Na een tijd moet het gistbezinksel uit de fles worden gehaald. De hals wordt bevroren zodat het bezinksel een prop vormt. Als de kurk eraf gaat, knalt deze eruit. Vervolgens worden de flessen opnieuw gekurkt. Klaar!
Crèmant
Crémant wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne. Dat kan overal in Frankrijk zijn, behalve in de champagnestreek. Er worden ook andere druiven gebruikt. Zeg trouwens nooit schuimwijn tegen champagne. Schuimwijn is de verzamelnaam voor allerlei soorten bubbels. Ondanks het goedkope imago, kunnen ze even goed zijn als bepaalde champagnes. Aan bepaalde goedkope versies wordt achteraf CO2 toegevoegd. Vandaar het mindere imago. Maar je vindt goede bubbels in alle prijsklassen. Er is namelijk veel verschil tussen schuimwijn. De keuze hangt af van de gelegenheid. Een dure champagne gebruik je niet om bij je sinaasappelsap te gooien. Prosecco is dan wel weer een must in Aperol spritz.
Cava
Van de champagnestreek naar het Penedes-gebied in Catalonië. Daar is cava de specialiteit. Champagne en cava doorlopen hetzelfde proces met gisting op fles. In Spanje heet dat dan de 'método tradicional'. Doorgaans wordt cava gemaakt van druivensoorten xarello, macabeo en parellada. Dat is echter geen verplichting. Er zijn ook soorten met pinot noir- en chardonnaydruiven. Cava moet minder lang (9 maanden) rijpen dan champagne voor hij verkocht mag worden en is daarom lichter.
Prosecco
Prosecco komt uit Veneto en Friuli-Venezia Giulia. De Italiaanse wijn bevat vooral gleradruiven. Prosecco volgt het snellere Charmat-proces, wat goedkoper is. Nadat de druivensappen gemengd zijn, begint de fermentatie. Tijdens de tweede gisting worden de gasbellen opgevangen in een grote tank. Daarna wordt de wijn gefilterd en gebotteld.
Er bestaat ook wel een Italiaanse champagne, Franciacorta. Deze bubbels komen uit de provincie Brescia. Het proces is vergelijkbaar met dat van champagne. Ook de druiven zijn nagenoeg hetzelfde én handgeplukt. De wijn bevat minstens 50% pinot nero en chardonnaydruiven. Die worden soms aangevuld met pinot bianco. Franciacorta blijft wel langer rijpen dan champagne. De flessen moeten minstens 18 maanden rusten. Bij champagne is dat 12 maanden.
Verschil in smaak en bubbel tussen schuimwijn en champagne
Tot slot is er ook een verschil tussen schuimwijn in smaak en bubbel. Prosecco is luchtig en fris. Ook zijn de bubbels lichter dan die in cava of champagne. De luchtigheid maakt de drank een goede mixer in cocktails. In een jonge cava proef je meer citrus. Hij is minder fruitig en zoet dan prosecco. Champagne kan licht of zwaarder zijn, afhankelijk van het huis. De smaak is zuurder dan die van prosecco. Je proeft citrus of appel, met een ondertoon van gist (of koekjes). De bubbels zijn meestal fijner en meer uitgesproken. Heel wat betere cava's en Franciacorta's kunnen zich trouwens prima meten met champagne.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!