Koekjes zonder boter: tips en recepten
Weglaten of vervangen?
Oeps: je wilt gaan bakken maar de boter is op… Gelukkig bestaan er ook koekjes zonder boter. Zit er toch boter in het recept? Dan kun je die makkelijk vervangen. Hoe dan? Je leest het hier sneller dan dat je naar de winkel kunt spurten.
Wat als je geen boter in huis hebt? Of wat doe je als je er geen wil gebruiken? Misschien wil je gezondere koekjes of bak je voor iemand met een lactose- of koemelkallergie? Ook veganisten eten liever koekjes zonder boter of eieren.
Gelukkig kun je boter deels of zelfs helemaal vervangen door een alternatief. Er zijn trouwens veel koekjes waarvoor je geen boter nodig hebt. Dan hoef je niet eens op zoek te gaan naar een vervanger. Ontdek hieronder de recepten.
Koekjes zonder boter: enkele alternatieven
Voor boter is plantaardige vetstof alvast een makkelijk alternatief. Denk aan margarine of zonnebloemolie. Als er toch een beetje boter in het deeg mag, dan kun je de helft door plantaardige vetstof vervangen. Wil je boter helemaal verbannen? Neem dan minder olie (7/8) dan de hoeveelheid boter in het recept. Olie maakt de koekjes namelijk vettiger.
De uitzondering hierop is kokosolie. Daarvan kan je namelijk dezelfde hoeveelheid gebruiken als de boter in het recept. Maar: kokosolie bevat minder water dan boter en kan je koekjes dus droger maken.
Daarnaast kan je boter vervangen door lopende appelmoes, geprakte bananen of avocadopuree. Net zoals bij plantaardige vetstof worden je koekjes lekkerder als je slechts de helft van de boter vervangt. Voor knapperig gebak zoals zandkoekjes is het helemaal geen goed idee om deze ingrediënten te gebruiken omdat je koekjes dan zacht blijven. Het voordeel van deze alternatieven is wel dat je er ook eieren mee kunt vervangen. En omdat ze vanzelf zoet zijn, moet je zelfs minder suiker toevoegen aan je deeg.
Ook met yoghurt kun je koekjes zonder boter maken. Het blijft wel een melkproduct en is dus niet geschikt voor veganisten en wie intolerant of allergisch is. Yoghurt is vet en heeft veel smaak maar bevat meer vocht dan boter. In recepten met een kleine hoeveelheid boter (tot 250 gram), kun je de boter volledig vervangen door yoghurt. Griekse yoghurt geeft een iets vastere textuur zodat je deeg minder lopend wordt.
Lees ook …
- Koekjes zonder ei: zo bak je ze zelf
- Gezonde koekjes: ja, het kan!
- Vegan koekjes: puur plantaardig
- De 8 allerlekkerste recepten voor havermoutkoekjes
- 12x aan de slag met ons zandkoekjes recept
10 recepten voor koekjes zonder boter
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.