Mignonette: wat kun je klaarmaken met dit fijne stukje vlees?
Mager én sappig: dat verdient een hoofdrol!
Dit heerlijk malse lapje is het meest verfijnde varkensvlees dat er is. Het is meteen ook een mager stukje vlees dat lekker sappig blijft als je het juist aanpakt…. Bovendien is de mignonette nog een pak veelzijdiger dan je zou denken. Wat je er dan allemaal mee kunt klaarmaken? Ontdek het in deze recepten.
De bejubelde mignonette is een lapje vlees uit het rugstuk van het varken. Dat is het magerste deel van het dier. In tegenstelling tot een kotelet zit er geen bot of vet aan dit malse stukje. Meer nog: het spiervlees wordt volledig ontvet en ontvliest tot er een zuivere en magere filet overblijft.
Deze filet is de 'mignon'. Die wordt in plakjes – of 'mignonnettes' – gesneden. Zo krijg je het fijnste en sappigste stukje varkensvlees. Om de sappigheid van het vlees te bewaren bij het bakken, schroei je het best snel even dicht aan de buitenkant. Vervolgens laat je het langzaam verder garen op een laag vuurtje. Zo droogt je opperbeste lapje niet uit.
Mignonette: de ster van elk gerecht
Wat je er allemaal mee kunt klaarmaken? Wat je maar wil… Je kunt mignonnette zelfs elke dag op het menu zetten, mocht je dat willen. Het vlees past namelijk perfect bij doordeweekse gerechten maar even goed op een feestelijk bordje. Zowel met fruit als groente maak je er een topmaaltijd van. Zo zijn appel(moes), wortelen en spruitjes geweldige combinaties.
De lapjes doen het ook goed samen met de smaak van amandelen, mosterd of kaas. Je kunt ze tevens versnijden om op een brochette te prikken of in een wokgerecht te verwerken. Met minder dan 2 g vet per 100 g is de mignonette bovendien erg mager. Ideaal als je op zoek bent naar een slank stukje vlees en voor een keer geen zin hebt in kip.
Lees ook …
- Zijn paddenstoelen even voedzaam als vlees?
- Koken als een chef: recepten met wauweffect
- Kiplekker: alles wat je moet weten over kip
- Eens iets anders dan bolognese? 30 recepten voor pastasaus
- Schnitzel: de beste recepten om 'm zelf te maken
- Eens iets anders dan bolognese? 30 recepten voor pastasaus
Mignonette 16x anders
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.