Scampi's pellen en schoonmaken: zo doe je het
Waarom moeilijk doen als makkelijk ook kan?
Scampi's, wij zijn er gek op! Maar natuurlijk moet je scampi's eerst pellen en schoonmaken voordat je ze kan eten. Moeilijk is dat niet. Wij delen onze beste tips.
Elke scampifan is het hierover eens: scampi's die je zelf nog moet schoonmaken bevatten meer smaak. Kies dus als het even kan voor ongepelde scampi's. Echt kwaad kan het niet als je scampi's niet schoonmaakt, maar wij doen het liever wel. Want behalve dat het een onfris idee is om het darmkanaaltje op te eten, kunnen scampi's ook bitter smaken als je het niet verwijdert. Scampi's pellen en hun darmkanaal verwijderen doe je zo:
- Dompel de diepgevroren scampi 2 minuten onder in lauw water. Nu kun je de scampi heel makkelijk pellen.
- Snij de scampi middendoor tot ongeveer 1 cm van de staart.
- Verwijder het darmkanaal. Dat is het zwarte 'draadje' wat je ziet. Dit kun je er gewoon uit trekken.
- Spoel de scampi's nog een keertje met schoon water en dep ze droog voor je ze in de pan legt.
Video: scampi's pellen en schoonmaken
In dit filmpje zie je hoe je makkelijk scampi's pelt en het darmkanaal verwijdert.
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Hoeveel scampi's moet je voorzien?
't Is niet altijd eenvoudig om in te schatten op hoeveel scampi's per persoon je moet rekenen. Voor een voorgerecht voorzie je best 6 stuks per persoon; voor een hoofdgerecht met scampi's mag dat gerust het dubbele zijn. Speel je 't liefst op zeker met precieze gewichten? 75 à 80 gram scampi's voor een voorgerecht en 150 gram voor 'n hoofdgerecht is een goede richtlijn. Voorzie sowieso voldoende brood, pasta of rijst om die heerlijke saus volledig te kunnen oppeuzelen!
Welke van deze recepten met scampi's ga jij klaarmaken?
In een vispannetje, salade, wok, pasta of op de barbecue: welk receptje met scampi's ga jij eerst uitproberen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!