Garnalen, gamba, scampi: wat is het verschil?
Van klein naar groot
Scampi's, langoustines, tijgergarnalen of gamba's, lijken ze voor jou ook allemaal op elkaar? Wij zetten ze even op een rijtje.
Grijze garnalen
Grijze garnalen hebben een gemiddelde grootte van 5 à 7 cm. Er zijn wel honderden verschillende soorten garnalen, en hiervan worden er zo'n 300-tal gegeten. Grijze garnalen, of Noordzeegarnalen, zijn voornamelijk afkomstig uit België. Ze worden na de vangst aan boord gekookt in zeewater en krijgen daardoor een lichtroze kleur. Koop je gepelde garnalen, dan krijg je enkel het staartje, hierin zit het meeste vlees. Koop je 1 kg ongepelde garnalen, dan hou je zo'n 300 gram over na het pellen.
Roze garnalen
Roze garnalen zijn 3 tot 4 cm groot en zijn rond van vorm. Ze worden gekweekt en zijn minder smaakvol dan onze eigen grijze garnalen. Ze worden gekookt en vervolgens ingevroren ingevoerd.
Scampi's
Scampi's hebben een grootte vanaf 8 cm. Ze zijn heel populair in België: jaarlijks wordt er zo'n 37.000 ton ingevoerd. Scampi's zijn altijd gekweekt: meestal in Zuidoost-Azië: Vietnam en Bangladesh. Omdat ze meteen verpakt en ver getransporteerd worden, zijn ze bij ons enkel diepgevroren verkrijgbaar. Wat in de winkel in België verkocht wordt, zijn eigenlijk reuzezeewatergarnalen. De scharen en de kop worden er afgehaald en enkel het staartje blijft over.
Koop altijd scampi's met een ASC-label (label voor duurzaam gekweekte vis) dan ben je er zeker van dat ze zonder toevoeging van chemicaliën gekweekt worden.
Gamba's/tijgergarnalen
In België wordt de term gamba of tijgergarnaal gebruikt voor reuze zeewatergarnalen (zoals de scampi's dus) maar die mét kop verkocht worden. Ze variëren in grootte: vanaf 8 cm tot wel 40 cm. Gamba's worden gevangen of gekweekt in de Indische oceaan en Zuidoost-Azië en hebben kenmerkende tijgerstreepjes op hun pantser.
Langoustines
De grootte van langoustines kan variëren van 10 tot 25 cm. Gemiddeld zijn ze zo'n 15 cm. Langoustines zijn kleine zeekreeften met fijne scharen en behoren dan ook tot de familie van de kreeften. In Italië worden ze scampi's genoemd, waardoor er vooral op onze verpakkingen weleens verwarring kan ontstaan.
Kreeft
De gemiddelde grootte van de kreeft varieert van 25 tot 30 cm. De meest voorkomende kreeftensoorten zijn de Canadese, Noorse en Nederlandse Oosterscheldekreeft. 2/3de van de kreeften die hier worden gegeten zijn van Noord-Amerikaanse afkomst. Het verschil tussen Canadese-, en de Oosterscheldekreeft zit 'm in kleur en prijs (de onze is veel duurder). De Canadese heeft een groen tot roodbruin pantser, de Oosterscheldekreeft is donkerblauw tot zwart met witte plekken. Rood worden ze pas als je ze kookt.
Het lekkerste vlees zit in de staart en de scharen. Het is spierwit en smaakt zacht en zoet. Kreeft is lekker in een kreeftenbisque, gegrild, maar ook te proeven in de typische Lobster roll: een sandwich met kreeftenvlees, sla, selder, lekker veel citroen en vaak geserveerd met frietjes. Fastfood deluxe dus!
De lekkerste recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!