Meest recente artikelen

Wist je dit al over scampi's?

Uitpakken met je scampikennis

Wist je dit al over scampi's? Artikel

Met een scampi op je bord scoor je altijd. Scampi's zijndan ook ideaal om uitgebreid mee te experimenteren in de keuken. Enkele tips, weetjes en topreceptjes!

Wist je dit al?

  • In België worden er jaarlijks zo'n 37.000 ton diepgevroren gamba's en scampi's ingevoerd.
  • In Italië betekent het woord scampi 'langoustines'. Je kunt er ook 1 scampo bestellen, wat dus 1 langoustine is. Als je in Italië dus scampi bestelt, krijg je iets anders op je bord dan in België.
  • 'Onze' scampi zijn namelijk reuzendiepzeegarnalen uit de kreeftenfamilie. Ze kunnen uit zoet of zout water komen. Meteen na de vangst worden de kop en scharen verwijderd: je koopt dus eigenlijk alleen de staart.
  • Het woord 'scampi' is in het Nederlands zowel enkelvoud als meervoud. Wij spreken niet over 1 scampo, maar over 1 scampi. Scampi kan echter ook een meervoud zijn. Bij Libelle Lekker gebruiken we het meervoud scampi's.
  •  Scampi's die je hier in de winkel koopt, komen meestal uit het Verre Oosten, voornamelijk uit Bangladesh en Vietnam.

Koop bewust

Er doen wilde verhalen de ronde dat scampi's vol chemicaliën zitten en gekweekt worden in afvalwater. De laatste jaren is de controle op het kweken van scampi's enorm verbeterd en kun je in de meeste supermarkten scampi's met betrouwbare keurmerken vinden. Wil je zeker weten of je een verantwoord product in handen hebt? Let dan hierop.

  • STTP: wanneer op de verpakking vermeld staat dat STTP is gebruikt, weet dan dat deze zoetwatergarnalen bewerkt zijn met een chemisch product om ze water te laten opnemen. Deze scampi's zijn dus artificieel groter gemaakt. Wanneer je ze bakt, zul je dan ook merken dat ze veel water verliezen. Deze scampi's koop je liever niet.
  • Met een ASC-logo zit je goed. Scampi's met het keurmerk van het 'Aquaculture Stewardship Council' beantwoorden aan de strengste normen voor leefmilieu, voedselveiligheid en werkomstandigheden. Zo bevatten deze geen antibiotica, is alleen duurzaam kweekvoer toegelaten en moeten de producten traceerbaar zijn tot op de kwekerijen. De kwekerijen zelf volgen een duurzaam waterbeheer en voldoen aan internationale normen voor werkomstandigheden. Deze scampi's koop je liever wél.

De prijs

Als je in de diepvriesrekken kijkt, kun je scampi's kopen voor de meest uiteenlopende prijzen. Deze prijzen worden bepaald aan de hand van een aantal factoren:

  • Hoe groter, hoe duurder, want grotere scampi's betekenen een langere kweektijd.
  • Zijn de scampi's al voor jou gepeld, ontdarmd en gekookt? Dan kosten ze meer dan rauw en ongepeld. Scampi's pellen en schoonmaken is trouwens niet moeilijk. In deze video tonen we je hoe je dat zelf doet.

Tips voor het bereiden van scampi's

  • Meestal koop je scampi's diepgevroren. Laat ze altijd eerst ontdooien voor je ze klaar maakt.
  • Bereid scampi's onmiddellijk na het ontdooien want ze bewaren niet lang.
  • Laat ze goed uitlekken en dep ze droog. Als de scampi's nog te veel water bevatten wanneer je ze bakt, worden ze taai.
  • Het darmkanaal op de rug van de scampi (de bolle kant) is in principe eetbaar en niet per se slecht voor de gezondheid. Maar verwijder het toch maar, omdat het fijne zwarte streepje een onaangename, bittere smaak in de mond geeft. Aan de holle buikzijde zit ook een blauwachtig lijntje: dit zijn aders. Die hoef je niet te verwijderen.
  • De kunst is om je scampi's niet te lang te bakken. Anders worden ze heel erg snel taai en leerachtig. Bak ze dus kort op een hoog vuur en roer goed om. Zo'n dertig seconden per kant is meestal goed.
  • Scampi's bakken kan zelfs in de airfryer. Heel gemakkelijk!

Zin gekregen in scampi's? Ga aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen