Invriezen: zo doe je dat
Onze tips & tricks
Redder in nood op drukke dagen én goed om minder voedsel te verspillen: de diepvriezer. Met deze tips over invriezen word je een echte ijskoningin.
Voedingsmiddelen invriezen zorgt ervoor dat je ze veel langer kunt bewaren. En dat is superpraktisch: zo kun je bijvoorbeeld groenten invriezen op het moment dat ze in seizoen zijn om ze later te kunnen bereiden, of je kunt een voorraad vlees of vis inslaan en deze in de diepvriezer bewaren zodat je niet elke dag naar de winkel moet. Daarnaast kun je ook restjes van je maaltijd invriezen om op een later moment op te eten. Altijd handig als het een keer snel moet gaan.
Vuistregels voor invriezen
- Vries verse producten zo snel mogelijk na de aankoop of bereiding in, zo gaan de minste voedingsstoffen verloren. Let wel: warme restjes laat je beter eerst afkoelen alvorens ze in te vriezen. Verse groenten invriezen? Blancheer ze dan eerst even voor je ze in de diepvries stopt. Dit zorgt ervoor dat kleur, textuur en smaak beter bewaard blijven en dat het verouderingsproces wordt stopgezet, waardoor de groenten niet bederven.
- Kies voor het juiste verpakkingsmateriaal. Dit is bij voorkeur dampdicht, zodat het product beschermd blijft tegen uitdroging, en is sterk genoeg bij lage temperaturen. Kunststof (polyethyleen) of aluminium zijn hiervoor ideaal. Wij houden ook van temperatuurbestendige glazen bakjes die je meteen van de diepvriezer in de oven kunt zetten. Werk hygiënisch en met brandschone bakjes, dat spreekt voor zich.
- Hoe minder lucht, hoe beter. Hoe minder lucht er in je in te vriezen bakje of zakje zit, hoe sneller iets kan bevriezen. Bovendien verkom je zo ook vriesbrand: dat is wanneer er ijskristallen ontstaan op je voedingsmiddelen. Vlees en vis worden hierdoor droger, groenten en fruit platter. Doe je bakjes dus goed vol en duw overtollige lucht uit diepvrieszakjes. Eventueel kun je een vacuümtoestel gebruiken.
- De datum doet ertoe. Anders dan de diepvries doet vermoeden, zijn producten niet eeuwig houdbaar. Schrijf een datum op je pakketje, zo weet je precies hoelang het al in de diepvries zit.
Een paar richtlijnen:
• magere producten (zoals kip, vis en geblancheerde groenten): 8 à 9 maanden.
• vette producten (zoals boter, kaas en vette vis): 2 à 4 maanden.
• zacht fruit (zoals aardbeien, braambessen, frambozen): 1 jaar.
• kruiden in een ijsblokje met olie: 3 maanden.
• brood en gekookte deegwaren of rijst: 3 maanden.
• bereide gerechten zoals soep, saus of stoofpotjes: 3 maanden. - Zorg ervoor dat je diepvriezer koud genoeg staat. Hoe sneller de voedingswaarden bevroren worden, hoe beter: de ijskristallen zijn dan kleiner en dat zorgt ervoor dat de textuur van de voedingsmiddelen beter behouden blijft. De meeste diepvriezers hebben een boosterknop, waardoor je de bewaartemperatuur (-18°C) nog kunt verlagen. Gebruik die zeker als je grote hoeveelheden invriest. Invriezen gebeurt best op maximaal -24°C.
Even gezond als vers?
Twijfel je of iets wat in de diepvriezer bewaard is wel even gezond is als iets vers? Nergens voor nodig: de voedingswaarde van ingevroren voedingsmiddelen is vergelijkbaar met die van verse, als ze maar op de juiste manier ingevroren en ontdooid zijn.
Extra slim invriezen
Hier zijn nog wat handige tips voor als je vaker aan de slag wilt gaan met de diepvriezer.
- Platte pakjes ontdooien sneller, handig als je hongerig bent!
- Vergeten het vlees te ontdooien? Ontdek hier hoe je dat snel toch nog kunt doen!
- Let op met room in sauzen die je wilt invriezen, die durven te schiften bij het ontdooien. Warm je roomsaus heel voorzichtig, liefst au bain-marie, op.
- Kook je een voorraad voor de diepvriezer? Breng bereide maaltijden dan nog niet helemaal op smaak. De smaak verandert namelijk nog in de diepvries: kruiden worden scherper en pikanter. Wanneer je een restje invriest, is het natuurlijk wel al gekruid. Maar dan weet je dus waarom die chili con carne anders smaakt dan de vorige keer.
- Pasta invriezen kan, maar roer 'm eerst door een lekkere saus. Zo wordt hij niet droog.
- Maak op een luie zondag je eigen homemade diepvriespizza! Helemaal niet moeilijk, superlekker en een pak gezonder dan de kant-en-klare varianten uit de supermarkt.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!