Zo maak je de lekkerste spruitjes
SOS spruitjes
Spruitjes niet lekker? Natuurlijk wel! Je moet ze gewoon juist klaarmaken. Wij vertellen je graag hoe je dat aanpakt.
Van plan om spruitjes te koken vanavond? Terecht! Ze zijn een van onze favoriete wintergroenten. Ze bevatten weinig calorieën én zijn bovendien supergezond. Redenen genoeg om ze eens wat vaker op het menu te zetten. Maar hoe pak je dat eigenlijk best aan?
Spruitjes klaarmaken: de voorbereidingen
- Het kontje is het bitterste en hardste gedeelte van de spruit. Snij het eraf en verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Spoel de spruitjes daarna even af onder de kraan. Grote exemplaren kun je eventueel halveren.
- Geen fan van die typische koolsmaak? Ga dan voor kleine spruitjes. Grote spruiten zijn namelijk krachtiger van smaak.
Spruiten koken
- Kook de spruiten in een ruime hoeveelheid water. Zo daalt de temperatuur van het water niet te veel én zullen ze hun mooie groene kleur behouden.
- Kook ze niet te lang. Normaal gezien volstaan 10 à 12 minuten. Als je spruiten te lang kookt, gaan ze stinken, en dat kan niet de bedoeling zijn! Toch last van een geurtje? Als je een stukje ui of brood aan het kookwater toevoegt, heb je geen last van een spruitjeslucht in huis en zijn ze bovendien lichter verteerbaar. Je kunt ook een scheut melk meekoken.
- Als je niet van de bittere smaak houdt, kun je een lepeltje suiker toevoegen tijdens het koken.
Spruiten in de wok
- Spruiten (roer)bakken? Blancheer ze eerst eventjes in gezouten water en laat ze direct erna schrikken onder koud, stromend water voor je ze in de pan gooit. Laat ze goed uitlekken.
- Bak ze nadien in boter en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Ook heel lekker met spek.
Spruitenstoemp
- Spruitjespuree maken? Stoof de spruiten dan eerst lang maar zacht in boter, samen met veel ui. Of doe er wat spekjes bij zoals in dit recept.
- Stamp ze daarna grof met enkele gekookte bloemige aardappelen en een flinke scheut room.
- Liever apart? Maak dan eerst je puree en roer er daarna je gestoofde spruiten onder.
Spruitjes in de oven
- Ook geroosterd zijn spruitjes zalig; ze krijgen er een extra nootachtige smaak van.
- Snij de spruiten in grove stukken, leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout. De oven mag redelijk heet zijn: reken op 200°C. Ze zijn klaar als ze bruin en beetgaar zijn.
Spruitensoep
- Spruitjessoep: héérlijk na een fikse winterwandeling. Laat een aardappel meekoken en maak er een extra vullend soepje van.
- Lekkere tip: hou enkele blaadjes apart en rooster of wok ze even, eventueel samen met wat geroosterd spek. Lekker als garnituur!
Waarbij eet je spruiten?
Spruitjes zijn lekker bij varkensvlees, lamsvlees, kalkoen of wild. Maar ook met vis zijn ze heerlijk.
Zin gekregen in spruiten?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!