Ontdek de vegan keuken met Julie Vandekerckhove
Lekker leesvoer
Wil je wat minder vlees eten, of ben je echt op zoek naar een eerste leidraad in het veganisme? Ons boek van de week helpt je op weg.
Soms willen we onze eetgewoontes een beetje bijsturen. Beter en minder vlees eten, bijvoorbeeld. Blogster Julie Van den Kerchove gaat daarin nog een stapje verder. Tijdens haar studies maakte ze kennis met de plantaardige, raw keuken en die ervaring deelt ze maar al te graag op haar website www.julieslifestyle.com.
In haar nieuwste boek Easy Vegan combineert Julie die raw keuken met het veganisme. Ze kookt alleen met plantaardige ingrediënten en bewijst dat zelfs desserts perfect kunnen zonder boter, eieren of melk.
Weet je nog niet precies wat die raw keuken juist inhoudt? Lees er hier meer over.
Kennismaken met vegan raw food? Probeer dit recept!
Julies chocolademoussetaart zonder boter, room, eieren of geraffineerde suikers is een echte crowd pleaser. Niemand zal vermoeden dat de basis van de chocoladevulling avocado is. IJskoud smaakt de mousse bijna als chocolade-ijs!
Chocolademoussetaart
6 à 8 pers. • 35 min.
Voor de browniekorst
• 2 koppen noten (240 g) • 1 kop dadels, ontpit (150 g) • 4 grote eetlepels cacaopoeder, ongezoet • 1 scheutje water (voor de binding) • 2 mespuntjes vanillepoeder • zeezout naar smaak
Voor de chocolademousse
• 2 rijpe avocado's, ontpit • 1 kleine kop cacaopoeder, ongezoet (80 à 90 g) • 1 kop amandelmelk (210 ml) • 1⁄2 (grote) kop ahornsiroop (110 ml) • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten • 2 mespuntjes vanillepoeder • 1 snufje zeezout • 2 grote handenvol bessen (of stukjes vijg, banaan, peer…) (voor de afwerking) • cacao nibs (voor de afwerking – optioneel)
- Maak eerst de browniekorst. Doe de noten in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix ze tot een grof meel.
- Voeg de ontpitte dadels toe. Mix ze fijn.
- Voeg het cacaopoeder, het vanillepoeder, wat zeezout en wat water toe. Hoe droger de dadels, hoe meer water je nodig zult hebben. Het deeg is klaar als het zich tot een bol vormt in de keukenmachine. Proef en voeg eventueel wat extra zout toe.
- Vet de springvorm in met wat kokosolie of bedek de vorm met bakpapier. Plaats het deeg in de springvorm en druk goed aan om een korst te vormen. Bedek ook een deel van de rand van de springvorm met het browniedeeg.
- Plaats de vorm in de diepvries terwijl je de chocolademousse maakt.
- Maak de chocolademousse. Verwarm de kokosolie op een laag vuurtje tot ze vloeibaar wordt. Doe de gesmolten kokosolie in de blender samen met de avocado's, het cacaopoeder, de amandelmelk, de ahornsiroop, het vanillepoeder en een snufje zout. Mix tot een romige chocolademousse. Proef en voeg indien nodig wat extra cacao en zoetstof toe. De ene avocado smaakt al sterker door dan de andere.
- Haal de browniekorst uit de diepvries en bedek de korst met de chocolademousse.
- Werk af met bessen (of stukjes vijg, schijfjes banaan…) en wat cacaopoeder of fijngehakte cacao nibs. Plaats de taart nog 15 minuten in de diepvries om af te koelen.
JULIE'S TIPS & TRICKS
- Rol de browniekorst ook eens tot chocolade-energieballetjes voor een snel tussendoortje on the go.
- De taart is 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Easy Vegan, door Julie Van den Kerchove. Uitgeverij Lannoo, ISBN 9789401437158, € 24,99.
Save
Save
Save
Save
Save