Gezonde koekjes? Ja, het kan echt (en ze zijn lekker)
Een gezonde zonde!
Koekjes: we kunnen er moeilijk afblijven. Gelukkig kun je met enkele simpele ingrepen (en onze 14 receptjes) ook gezonde koekjes bakken. Zo heb je meteen een verantwoord tussendoortje voor jezelf of je kroost.
Gezonde koekjes bakken is gewoon een kwestie van slim ingrediënten kiezen. En dat is echt niet zo moeilijk. Voor bloem, boter, melk, suiker en eieren bestaan veel alternatieven. Let wel: ze bevatten vaak evenveel calorieën als de klassiekers. Omdat gezonde koekjes meer gezonde voedingsstoffen bevatten, vullen ze wel beter.
Zo bak je gezonde koekjes
- Vervang de gewone bloem door boekweit-, spelt- of maïsbloem bijvoorbeeld. Ook gemalen havermout, amandelmeel of hazelnootmeel kunnen.
- Boter is makkelijk in te ruilen door plantaardige vetstof. Voor gebak is kokosolie een goede keuze. Gebruik je pinda-, amandel- of hazelnootboter? Vermijd varianten met extra suiker, olie of zout
- Suikers lijken wel dé grote boosdoener in koekjes. Gelukkig kun je ze op een natuurlijke manier vervangen. Gebruik appelmoes of bananen, bijvoorbeeld. Ook met kokosbloesemsuiker, siroop of honing kun je gezonde koekjes zoeten.
- Voor koemelk vind je intussen veel plantaardige alternatieven. Ze zijn niet alleen lactosevrij, ze bevatten ook andere voedingsstoffen. Er bestaat 'melk' op basis van soja, haver, amandel, hazelnoot, rijst , kokos … Ze geven je koekjes wel een extra smaakje. Zoek steeds naar een ongezoete versie.
- Volg je een vegan dieet? Dan kun je behalve de boter ook de eieren weglaten. Onder meer banaan, chiazaad of het sap van kikkererwten zijn prima vervangers.
14 recepten voor gezonde koekjes
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!