Meest recente artikelen

Zo maak je vegan mayonaise

Mayonaise zonder eieren

Zo maak je vegan mayonaise Artikel

Traditionele mayonaise bevat eieren, maar niet getreurd, in 1, 2, 3 maak je een lekkere veganistische variant!

Tegenwoordig kun je vegan mayonaise, ook wel 'veganaise'  genoemd, kopen in verschillende supermarkten en bio-winkels, maar niets gaat boven zelfgemaakte mayonaise. Gewone mayonaise bevat eieren en die zijn natuurlijk niet vegan en ook niet essentieel voor een goede mayonaise. Vervang je ei door tofu, plantaardige melk of aquafaba (het vocht van kikkererwten) om vegan mayonaise te maken.

Met tofu

Je kunt makkelijk veganaise maken met tofu in plaats van eieren. De tofu die je nodig hebt is 'silken tofu' of zachte, zijden tofu. Gebruik dus geen harde tofublok. De textuur van de tofu is erg blubberig en zacht. Open het pakje dus best boven een kommetje of vergiet en laat goed uitlekken. Door tofu te gebruiken heb je vaak minder olie nodig in je recept en het geeft je mayonaise een dikkere textuur.

Met plantaardige melk of room

Een ei kun je in mayonaise ook makkelijk vervangen door plantaardige melk of room, zoals sojamelk en sojaroom. Let er wel op dat je voor de ongezoete variant gaat, anders krijgt je veganaise een te zoete smaak.

Met kikkererwten

De kans is groot dat je het vocht van je kikkererwten gewoon weggiet, maar je kan er nog heel wat mee doen. Kikkererwtenvocht wordt ook aquafaba genoemd en is de ideale plantaardige eiwitvervanger. Je kunt aquafaba ook opkloppen om te gebruiken in bijvoorbeeld vegan meringues of chocomousse.

Tips

  • Voorkom dat je mayonaise gaat schiften door alle ingrediënten te gebruiken op kamertemperatuur.
  • Een teentje knoflook of wat verse kruiden geven je mayonaise extra smaak.
  • Mag het wat zoeter? Voeg dan wat agavesiroop toe!
  • Het is normaal dat je veganaise er witter uit ziet dan gewone mayonaise, doordat je geen eigeel gebruikt.

De vegan mayonaise van Ellen Charlotte Marie

Het recept uit haar boek ‘One healthy family’:

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel mosterd (zonder sulfiet!)
  • 1 eetlepel sojasaus (tamari)
  • peper en zout
  • 1/2 kop sojaroom
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kop milde olijfolie
  • een erwtje wasabipasta (optioneel)

Bereiding:

  1. Doe de mosterd, tamari, peper en zout, sojaroom, appelazijn en het citroensap in een maatbeker. Meng goed met een vork.
  2. Zet nu de mixer aan en mix op de laagste stand terwijl je voorzichtig, beetje bij beetje olijfolie toevoegt. Breng eventueel op smaak met wasabipasta.

Extra: Je kunt nog verse kruiden (zoals bieslook) toevoegen aan de mayo voor een extra frisse toets.

Meer recepten en artikels van Ellen Charlotte Marie vind je hier!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen