Meest recente artikelen

Mag je eten en drank meenemen op het vliegtuig?

Vakantie!

Mag je eten en drank meenemen op het vliegtuig? Artikel

Ga jij deze vakantie op reis met het vliegtuig? Leuk! Maar mag je eigenlijk drank en voeding meenemen in je handbagage? En hoe zit dat met je ruimbagage? Wij zochten het voor je uit.

Wat eten en drinken meenemen op het vliegtuig betreft, gelden er specifieke regels. We overlopen ze graag even met je.

Je eigen drankjes meenemen: zo zit dat

In totaal mag je maximum 1 liter vloeistof meenemen in je handbagage. Per vloeistof geldt een maximum van 100 milliliter en je moet ze vervoeren in een doorzichtig plastic zakje. Je mag dus in principe een flesje water meenemen, zolang dit geen grotere inhoud dan 100 milliliter heeft. In praktijk zijn deze moeilijk te vinden en kun je je drankjes dus beter kopen op de luchthaven zelf, nadat je de douane bent gepasseerd. Hier kun je ook andere dranken zoals wijn, sterke drank … kopen. Deze worden dan in een speciale, verzegelde tas gestopt. In je ruimbagage mogen vloeistoffen wel in een verpakking van meer dan 100 milliliter zitten.

Babyvoeding is de uitzondering op de regel. Zowel potjesvoeding als flesjes melk met een inhoud van meer dan 100 milliliter zijn toegelaten in de handbagage. De voorwaarde is wel dat je je baby zelf ook bij hebt op het vliegtuig – nogal logisch, lijkt ons. Lees hier meer over vliegen met kinderen.

Eten meenemen op het vliegtuig? Het mag!

Maar opgelet: je mag niet alle etenswaren meenemen. Voor de meeste vliegmaatschappijen geldt de regel dat alles wat kneedbaar is (choco, pindakaas, zachte kaas …), niet meegenomen mag worden. Een boterhammetje met kaas, snoep of fruit mag je wel gewoon meenemen op het vliegtuig. Let er wel op dat je eten niet voor overlast (bijvoorbeeld geurhinder) kan zorgen en denk eraan dat scherpe voorwerpen zoals messen verboden zijn op het vliegtuig. Neem daarom dus makkelijk eten mee en snij fruit op voorhand in blokjes. En neem ook niet te veel mee: soms mag je wel iets meenemen op het vliegtuig, maar mag het product niet binnenkomen in het land van bestemming. Je moet het dus gedurende de vlucht kunnen opeten.

Enkele suggesties voor onderweg

 

Ook in je ruimbagage mag je voeding meenemen. Let wel op met dierlijke producten zoals melk, kaas, vlees en eieren. Om deze producten mee te kunnen nemen, heb je een zogenoemd gezondheidscertificaat nodig. Dat kun je verkrijgen bij de autoriteiten van het land van vertrek. Poedermelk voor zuigelingen, babyvoeding en speciale voeding voor medische doeleinden mag je wel gewoon meenemen. Ook voor producten waarin het dierlijke bestanddeel niet meer herkenbaar is (bijvoorbeeld chocolade), heb je geen gezondheidscertificaat nodig.

Terug naar huis: welke souvenirs mag je meenemen?

Het is altijd leuk om nog wat na te genieten van je vakantie met kruiden voor de paella meegebracht uit Spanje, vanillestokjes uit Madagascar, chocolade uit Mexico … Over kaas en vlees kan wel eens lastig gedaan worden dus check vooraf even de regels. En voor sommige zaken – voornamelijk voor drank – gelden invoerbepalingen.

Uit landen binnen de EU

Zolang aangekochte producten (in een lidstaat van de EU) voor persoonlijk gebruik dienen, mogen ze vrij van invoerrechten het land binnen. Er worden wel maximumhoeveelheden vastgesteld. Zo mag je niet meer dan 110 liter bier, 20 liter aperitiefdrank, 10 liter sterke drank en 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) invoeren. Maar daar kun je al een stevig feestje mee bouwen, niet?

Uit landen buiten de EU

Wanneer je vanuit een niet-EU-lidstaat een lidstaat binnenkomt per vliegtuig (maar ook langs de weg, per trein of per boot) moet je rekening houden met grenscontroles. Je moet aangifte doen van artikelen die je buiten de EU al dan niet in een taxfreeshop hebt gekocht. Ook hier gelden maximumhoeveelheden: 16 liter bier, 4 liter niet-mousserende wijn, 1 liter sterke drank of 2 liter tussenproducten (tot 22°) ofwel 2 liter mousserende wijn.

Voor andere artikelen dan de hierboven vermelde geldt een maximaal totaal bedrag per persoon. Wanneer je met het vliegtuig reist is dit €430, als je met de auto reist is dit €300. Als je boven dit bedrag gaat, moet je invoerrechten en btw betalen.

Voor meer informatie over wat je allemaal mag meenemen op het vliegtuig, kun je best de website van de EU raadplegen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Liever met de auto op reis?

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen