Meloen: het zoetste onder de zon
100% zomers
Meloenen zijn met stip onze favoriete zomervruchten. Zeker in deze verrassende combinaties!
Soorten en smaken
- De cantaloupe (met de overbekende cavaillon of charentais op kop) is rond en heeft een schil die een fijn netwerk vertoont. Het vruchtvlees is oranje, zacht, zoet en heel aromatisch.
- Galiameloen is rond, met een groene tot gele, licht geribbelde schil met kurkachtig uiterlijk, vandaar dat hij ook netmeloen genoemd wordt. De smaak is zoet en subtiel kruidig.
- Gele honingmeloen (honey dew) is ovaal en heeft lichtgroen tot geel vruchtvlees dat licht en zoet smaakt.
- Witte suikermeloen is bijna volmaakt rond en vertoont een fijne nettekening op een gladde lichtgele schil. Het vruchtvlees is héél zoet.
- Watermeloen is een categorie apart, met pitjes die niet in een kern verzameld zijn, maar verspreid in het knapperige rode vruchtvlees zitten. Met 95% water is dit de perfect dorstlesser!
SUCCESDUO'S
- Omdat ze zo fris en zoet zijn, combineren meloenen prima met zuurdere fruit soorten, zoals granaatappel, grapefruit en bloedsinaasappel.
- De klassieke combinatie met rauwe ham kent iedereen. De combinatie met gerookte vis (zalm, heilbot, makreel…) biedt oneindig veel andere mogelijkheden.
- Meloen heeft een subtiele smaak, die je kunt versterken met een sprenkeltje balsamicoazijn, een toets gember of een snuifje verse peper.
3 X HOT & TRENDY
Meloen is zo sappig en verfrissend dat de vrucht vooral gekoeld een mooie toevoeging is aan allerlei hartige vlees- en visgerechten. Maar misschien wil je er toch eens mee uitpakken in een creatief gerecht?
- Stoof blokjes charentais meloen héél kort aan in hete olie en kruid ze met versgemalen zwarte peper. Heerlijk bij ribbetjes van de barbecue.
- Haal blokjes watermeloen door een tempurabeslagje van 3 eierdooiers, 165 g bloem en 500 ml ijskoud water en frituur ze. Een heerlijk lichte en fruitige lekkernij!
- Combineer honingmeloen blokjes met ananas in een papillot en leg die op de barbecue. Bolletje ijs erbij en smullen!