Meest recente artikelen

Welke appel kies je voor welk gerecht?

Slim

Welke appel kies je voor welk gerecht? Artikel

Er bestaan tientallen soorten appelen. Maar van welke appel maak je de beste appelmoes en welke variëteit blijft lekker krokant in een salade?

Welke soorten appel zijn er?

Grofweg is de appel op te delen in twee soorten, die meteen duidelijkheid scheppen in voor welke bereidingen ze geschikt zijn.

Stoofappelen

Deze hebben over het algemeen een dikkere schil en zijn zuurder dan handappelen. Sommige variëteiten zoals de Schone van Boskoop hebben stevig vlees dat niet uit elkaar valt tijdens het koken en zijn ideaal om te vullen, andere koken snel tot appelmoes. Stoofappelen bewaren over het algemeen ook langer dan handappelen.

Handappelen

Deze hebben dan weer een hoger suikergehalte, kunnen met schil worden gegeten en smaken rauw, uit het vuistje, het best. Je kunt beide soorten echter ook door elkaar gebruiken. Stoofappelen kunnen bijvoorbeeld een extra zuurtje geven aan salades. Ze combineren ook goed met romige kazen.

Welke appel gebruik je voor wat?

Van friszuur tot honingzoet, hand- of stoofappel: België heeft een keur aan lokale appelen om eindeloos mee te variëren.Onze selectie.

Primo

De Primo is een exclusief, felrood appelras dat nog niet zo lang verkocht wordt. De appel heeft een frisse, zoetzure smaak en is uiterst knapperig. Het vruchtvlees is zeer sappig en stevig en heeft een onweerstaanbaar aroma. De appelen zijn bovendien extreem goed houdbaar. Naast de perfecte eetappel is een Primo ook uitermate geschikt als kook- en bakappel. Hij wordt verkocht van oktober tot augustus.

 

Golden delicious

De Golden Delicious, die je meteen herkent aan zijn goudgele kleur, is een van de oudste appelrassen. Het is een echte allrounder. Hij heeft stevig vruchtvlees, waardoor hij niet uit elkaar valt bij verhitting en dus prima is voor een appeltaart. Hij bevat ook veel vocht, perfect voor smoothies of sap. De appel heeft een eerder zoete, aromatische smaak en wordt dan ook vaak verwerkt in appelmoes of fruitpap voor de allerkleinsten. Omwille van de gele schil en zoete smaak werd hij vroeger weleens 'banaanappel' genoemd. Hij is het lekkerst van eind september tot begin juni.

 

Sissired

De krokante Sissired-appel is familie van de Jonagold en heeft een frisse, geparfumeerde zoete smaak en sappig wit vruchtvlees. Het is een echte zomerappel: verkrijgbaar van half augustus tot eind september. De Sissired is lekker puur, maar ook in taarten en fruit- en groentesalades doet hij het goed.

Elstar

Deze kruising van de Golden Delicious en de Ingrid Marie is middelgroot, groengeel en donkerrood gekleurd aan de zonnezijde. Het roomwitte vruchtvlees heeft een sappige, zoete, aromatische smaak. De populaire Elstar is het lekkerst uit het vuistje, maar ook geschikt voor appelmoes, dankzij de zachtere structuur. Appelsap van deze appelen is lekker zoet. De Elstar ligt in de winkels vanaf eind oktober tot nieuwjaar.

 

Schone van Boskoop

De Schone van Boskoop is een ronde, bruinrode tot bronskleurige stoofappel met ruwe schil, zeer stevig vruchtvlees en een friszure tot erg zurige smaak. Omdat hij zijn smaak en structuur bij verhitting beter behoudt dan andere appelsoorten, wordt hij vaak gebruikt voor warme bereidingen zoals appelmoes, appeltjes in de oven of rodekool. Ook in gebak behoudt Boskoop zijn smaak en structuur. Je vindt 'm bijna het jaar rond in de winkel, van september tot juli.

 

Granny smith

De Granny Smith komt uit Australië en is vernoemd naar de eerste teler van de variëteit: Marie Ana ('Granny') Smith. Zij kruiste rond 1865 een wilde appel met een inheemse soort en creëerde daarmee de populaire Granny Smith-appel. Deze friszure, zeer stevige appel bevat veel vitamine C, waardoor hij niet te snel bruin kleurt en dus zeer geschikt is voor (fruit)salades.

 

Santana

De Santana is geelgroen met een donkerrode blos en een lichtjes vettig aanvoelende schil. Het is een stevige, sappige vrucht met een frisse, aromatische smaak, perfect om uit de hand te eten als gezond tussendoortje. Je vindt 'm pas vanaf half oktober, al smaakt hij in het begin van het seizoen nogal zuur. Weetje: mensen die allergisch reageren op appelen kunnen vaak wel de Santana eten: onderzoek heeft uitgewezen dat driekwart van hen geen klachten krijgt.

 

Oude of nieuwe appel?

  • Een appel is na aankoop ongeveer twee weken houdbaar. Bewaar appelen op een  koele, donkere plaats. Bij voorkeur in de koelkast, dan blijven ze tot wel vier weken goed.
  • Appelen die op de fruitschaal liggen, worden snel overrijp. Ze produceren bovendien veel ethyleen, nefast voor de houdbaarheid van het overige fruit op de schaal.
  • Voelt de schil van de appel vettig aan, dan is het een minder vers exemplaar en zal hij ook minder krokant zijn.
  • Droge, bruine vlekjes op de schil zijn het gevolg van een teveel aan zonlicht en hebben geen invloed op de kwaliteit.
  • Smaakt de appel melig, dan wijst dit op een oude appel.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen