Druiven: dit zijn de lekkerste trosjes
Tafeldruiven, recht van de rank
Overal waar de zon schijnt, groeien er al duizenden jaren talloze druivenvariëteiten. De meeste zijn bestemd voor de wijnbouw, maar in de herfst genieten we van de zoetste en knapperigste tafeldruiven. Wij zochten de lekkerste druiven uit.
Druiven hebben in de loop der tijd een bijzondere positie gehad. Van luxe– naar massa-artikel… en terug. De laatste jaren merken telers en verkopers op dat klanten iets meer willen betalen. Zo zijn ze in de herfst zeker van de lekkerste druiven. De opkomst van de stijlvolle papieren verpakkingen en draagtasjes waarin de trosjes aangeboden worden, draagt bij aan het luxueuze gevoel.
De lekkerste witte Druiven
Raphaël: de zoetste topper
Ben je op zoek naar een grote witte druif die zo zoet is als snoep? Dan is de Raphaël-druif uit het zonnige Italiaanse Puglia iets voor jou. Deze streek is befaamd om haar excellente klimaat om druiven te telen. Je eet een trosje Raphaël het best puur uit het vuistje of in combinatie met een lekker zoute kaas.
Autumn Crisp: pitloos & knapperig
Deze relatief nieuwe pitloze variëteit is een publiekslieveling. De druiven zijn heel stevig, waardoor ze lekker knappen tussen je tanden. Ze smaken zoet, met frisse noten van roos en perzik. Dit is een druif waar iedereen van houdt en die in ieders budget past. Autumn Crisp is dankzij z'n structuur ideaal in een fruitsalade.
Aledo: de hele winter plezier
De Spaanse Aledo is goudachtig wit, geurig en zoet van smaak en daarom prima in een slaatje of als snack. Deze druif kun je tot en met februari vinden en wordt in Spanje vaak op oudejaarsavond gegeten, net voor het nieuwe jaar begint. Eet je een druif elke seconde voor de klok twaalf slaat, dan brengt dit geluk in het nieuwe jaar.
De lekkerste blauwe druiven
Scarlotta Seedless: perfect bij de kaasplank
De Scarlotta Seedless is een grote pitloze druif die eerder lang van vorm en licht van kleur is. Deze druif heeft een licht knapperige textuur en een heerlijk zoete smaak. Dankzij de lage zuurtegraad smaakt ze erg aangenaam en past ze goed bij een kaasplank.
Leopold III: lekker exclusief
De Leopold III wordt beschouwd als de meest prestigieuze blauwe tafeldruif van ons land. Voor een wilde tros van deze topdruiven betaal je iets meer, maar je hebt wel een stukje vaderlandse geschiedenis in huis. De druiven zijn zeer dik en rond en bevatten iets meer sap dan de andere blauwe soorten. Meestal heeft deze druif slechts één pitje.
Sable: zo zoet als snoep
Bijna zo donker als blauwe bessen en rond van vorm, dat is de zoete Sable. Deze relatief nieuwe pitloze druiven smaken naar snoepjes en zijn daarom heel populair bij kinderen. Ze zijn het lekkerst puur, als tussendoortje of bij het ontbijt.
Sweet Celebration: de allemansvriend
Pitloos, mooi donkerroze van kleur en zoet: de Sweet Celebration is alles wat je van een goede blauwe druif verwacht. Het is de beste druif om te verwerken in een smoothie, in slaatjes of in warme gerechten met wit vlees, zoals gevogelte.
De lekkerste weetjes over druiven…
Zachte winter, zoete druiven
Volgens kenners zorgt een uitzonderlijk zachte winter voor de lekkerste druiven in het najaar. En hoewel zowel witte als blauwe druiven gezond zijn, zijn er toch verschillen. Zo bevatten blauwe druiven meer vezels, iets minder calorieën en wat minder vet.
Onze 20 lekkerste recepten met druiven
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!