Meest recente artikelen

Druiven: dit zijn de lekkerste trosjes

Tafeldruiven, recht van de rank

Druiven: dit zijn de lekkerste trosjes Artikel

Overal waar de zon schijnt, groeien er al duizenden jaren talloze druivenvariëteiten. De meeste zijn bestemd voor de wijnbouw, maar in de herfst genieten we van de zoetste en knapperigste tafeldruiven. Wij zochten de lekkerste druiven uit.

Druiven hebben in de loop der tijd een bijzondere positie gehad. Van luxe– naar massa-artikel… en terug. De laatste jaren merken telers en verkopers op dat klanten iets meer willen betalen. Zo zijn ze in de herfst zeker van de lekkerste druiven. De opkomst van de stijlvolle papieren verpakkingen en draagtasjes waarin de trosjes aangeboden worden, draagt bij aan het luxueuze gevoel.

 

De lekkerste witte Druiven

 

Raphaël: de zoetste topper

Ben je op zoek naar een grote witte druif die zo zoet is als snoep? Dan is de Raphaël-­druif uit het zonnige Italiaanse Puglia iets voor jou. Deze streek is befaamd om haar excellente klimaat om druiven te telen. Je eet een trosje Raphaël het best puur uit het vuistje of in combinatie met een lekker zoute kaas.

 

Autumn Crisp: pitloos & knapperig

Deze relatief nieuwe pitloze variëteit is een publieks­lieveling. De druiven zijn heel stevig, waardoor ze lekker knappen tussen je tanden. Ze smaken zoet, met frisse noten van roos en perzik. Dit is een druif waar iedereen van houdt en die in ieders budget past. Autumn Crisp is dankzij z'n structuur ideaal in een fruitsalade.

 

Aledo: de hele winter plezier

De Spaanse Aledo is goud­achtig wit, geurig en zoet van smaak en daarom prima in een slaatje of als snack. Deze druif kun je tot en met februari vinden en wordt in Spanje vaak op oudejaarsavond gegeten, net voor het nieuwe jaar begint. Eet je een druif elke seconde voor de klok twaalf slaat, dan brengt dit geluk in het nieuwe jaar.

 

De lekkerste blauwe druiven

 

Scarlotta Seedless: perfect bij de kaasplank

De Scarlotta Seedless is een grote pitloze druif die eerder lang van vorm en licht van kleur is. Deze druif heeft een licht knapperige textuur en een heerlijk zoete smaak. Dankzij de lage zuurtegraad smaakt ze erg aangenaam en past ze goed bij een kaasplank.

 

Leopold III: lekker exclusief

De Leopold III wordt beschouwd als de meest prestigieuze blauwe tafeldruif van ons land. Voor een wilde tros van deze topdruiven betaal je iets meer, maar je hebt wel een stukje vaderlandse geschiedenis in huis. De druiven zijn zeer dik en rond en bevatten iets meer sap dan de andere blauwe soorten. Meestal heeft deze druif slechts één pitje.

 

Sable: zo zoet als snoep

Bijna zo donker als blauwe bessen en rond van vorm, dat is de zoete Sable. Deze relatief nieuwe pitloze druiven smaken naar snoepjes en zijn daarom heel populair bij kinderen. Ze zijn het lekkerst puur, als tussendoortje of bij het ontbijt.

 

Sweet Celebration: de allemansvriend

Pitloos, mooi donkerroze van kleur en zoet: de Sweet Celebration is alles wat je van een goede blauwe druif verwacht. Het is de beste druif om te verwerken in een smoothie, in slaatjes of in warme gerechten met wit vlees, zoals gevogelte.

 

De lekkerste weetjes over druiven…

Zachte winter, zoete druiven

Volgens kenners zorgt een uitzonderlijk zachte winter voor de lekkerste druiven in het najaar. En hoewel zowel witte als blauwe druiven gezond zijn, zijn er toch verschillen. Zo bevatten blauwe druiven meer vezels, iets minder calorieën en wat minder vet.

 

Met of zonder pit?Hou je niet van pitjes in je druiven? Kies dan een van de vele pitloze varianten. Weet wel dat deze druiven minder vitamines en mineralen bevatten dan hun broertjes mét pit. Ze bevatten ook minder vezels, waardoor je ze sneller verteert. Bovendien betekent het gebrek aan pitjes dat deze vruchten minder antioxidanten, fytonutriënten (plantaardige voedingsstoffen) en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. 

Onze 20 lekkerste recepten met druiven

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen