Zo maak je de lunchbox van je kind gezonder
Gezonde lunch
Het is belangrijk dat kinderen gezond en gevarieerd eten. Daarom is het belangrijk dat je ze een gezonde lunchbox meegeeft naar school. Zo stel je hem samen.
6 tips voor een gezonde brooddoos
1 Geef zo vaak mogelijk volkorenbrood mee. Hebben je kinderen liever wit brood? Dan kun je 'dubbele' boterhammen maken: één kant wit, één kant volkoren. Kinderen vinden die twee kleuren leuk, en zo krijgen ze tóch al de voedingsstoffen binnen.
2 Af en toe hesp, salami of worst tussen de boterham kan geen kwaad, maar overdrijf hier niet mee. Zoals de voedingsdriehoek aangeeft, beperk je het eten van bewerkt vlees best tot een minimum.
3 Denk niet alleen aan de voedingswaarde van een lunchbox, maar ook aan de voedselveiligheid. Een brooddoos zit vaak uren in de boekentas. Dan kies je dus beter geen beleg dat kan bederven door de warmte.
4 Af en toe choco tussen de boterham is echt geen probleem. Kinderen moeten nog groeien, ze mogen dus gerust wat vet en suiker eten.
5 Bekijk het eetpatroon van je kind over de hele dag. Eet hij of zij om vier uur een koek? Kies dan als lunch iets minder zoet. Eet hij of zij na school enkel fruit? Dan kun je wel iets lekker zoet tussen de boterham leggen.
6 Laat je kinderen geen frisdrank drinken. Ook fruitsap is niet ideaal. Door fruit te persen, verlies je heel wat goede voedingsstoffen zoals vitamines en vezels. Bovendien heb je voor een glaasje sap veel fruit nodig, terwijl twee tot drie stukken per dag eigenlijk al volstaan. Water blijft nog steeds de beste keuzes. En dat hoeft helemaal niet saai te zijn. Ontdek hier 5 leuke ideetjes om je water gezond te pimpen.
3x originele boterhammen
Hoeveel boterhammen je meegeeft, hangt af van de leeftijd van je kinderen, maar wij raden standaard aan om 2 à 3 sneetjes volkorenbrood mee te geven met mager beleg zoals groentjes, kippenwit of magere kaas. Vermijd rood vlees en beleg met veel suiker. Vul de brooddoos verder aan met iets hartigs zoals een hardgekookt eitje en enkele in staafjes gesneden groenten (paprika, komkommer, snoeptomaatjes).
Eens géén boterhammen
Verras je kinderen 2 keer per week met een originele lunchbox. Denk aan wraps, pastasalade of een thermos soep. Jaloerse blikken verzekerd. Maak dit de avond voordien en bewaar goed afgesloten in de koelkast, want een goede voorbereiding is onmisbaar in de eerste drukke septemberweken.
Zo belangrijk: fruit!
Stop elke dag minstens 1 stuk fruit in de boekentas. En dit hoeft niet altijd een banaan te zijn; een doosje rozijnen of noten zijn lekkere en gezonde alternatieven. Is je kind een moeilijke fruiteter, probeer het fruit dan op een originele manier te verpakken. Rupsjes gemaakt van druiven en aardbeien of springrolls met seizoensfruit zijn klaar in no time!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!