Meest recente artikelen

Hét geheim voor een feestelijke knolselderpuree

De juiste fond doet het 'm

Hét geheim voor een feestelijke knolselderpuree Artikel

In een salade, geroosterd, of in een feestelijke puree tijdens het kerstdiner: knolselder is lekker veelzijdig. Met deze 5 tips tover je een heerlijke, smeuïge knolselderpuree op de feesttafel.

Kokerellen met knolselder: 6 weetjes

  1. Knolselder is de wortel van de selderplant. Hij groeit als een grote knol net boven de grond.
  2. Zowel het loof als de wortel van de knolselder zijn eetbaar.
  3. De groente heeft een hoog natriumgehalte, let dus op met extra toevoeging van zout.
  4. Knolselder is goed voor je metabolisme; het bevat veel ijzer en vitamine C.
  5. De knol heeft maar liefst 200 dagen nodig om volwassen te worden.
  6. Van zodra je een verse knolselder schilt, zal hij snel bruin verkleuren. Om dit tegen te gaan, wrijf je onmiddellijk wat citroensap over de knolselder.

Knolselder verkleurt dus snel. Citroensap biedt soelaas tijdens het schillen, maar ook tijdens het koken willen we die mooie witte kleur behouden. Daarom voeg je in het kookwater doorgaans melk toe. Zorg dat de groente net onder staat in een mengsel van 50% water en 50% melk. Voor een feestelijke puree – eerder een zalfje dan een stoemp – vervang je het water door fond en de melk door room.

In 5 stappen naar een feestelijke knolselderpuree

  1. Verkleuring
    Knolselder heeft de neiging om meteen te verkleuren. Ga dus snel te werk en laat de knolselder niet te lang op je snijplank liggen.
  2. De verhoudingen
    Knolselderpuree maak je niet met alleen knolselder. Dan zou je puree erg glazig worden. Er gaan ook aardappelen in. Voor een lekkere puree met een delicate knolseldersmaak hanteer je een ratio van 50:50: de helft knolselder en de helft aardappel. Je kunt ook meer knolselder gebruiken. Onthoud wel dat de puree glaziger wordt naarmate je meer knolselder dan aardappel toevoegt.
  3. Smeuïgheid
    Een doordeweekse knolselderpuree kook je in de helft water en de helft melk. Zorg ervoor dat de groenten net onder staan. Voor de feestdagen mag het net dat tikje meer zijn. Vervang het water door gevogeltefond – een echte smaakbom – en de melk door room voor extra smeuïgheid. Die doordeweekse puree wordt zo een verfijnd zalfje; heerlijk bij een stukje wild. De room zorgt niet alleen voor een zijdezacht effect, maar gaat ook verkleuring tegen.
  4. De afwerking
    Haal de gare aardappel- en knolselderblokjes uit het kookvocht, maar giet het vocht niet weg. Doe de groenteblokjes in een blender met een beetje van het vocht en pureer fijn. Voeg kookvocht toe tot je de gewenste consistentie bereikt. Als je van een vastere puree houdt, voeg je minder vocht toe. Wil je een zijdezacht zalfje op het bord, dan voeg je meer kookvocht toe. Pureer altijd eerst de groenten en voeg dan pas het vocht toe. Te veel vocht kan je er niet uithalen, maar je kan altijd nog meer toevoegen.
  5. Knolselder voor kerst
    Kruid de knolselderpuree- of zalf naar smaak met zout en peper. Laat hem schitteren in een feestelijk gerecht tijdens het kerstdiner. Bij een stukje hazenrug met gestoofde peertjes en rodewijnsaus is het een echte winner!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen