Groentezout? Dat maak je zelf!
Koken met restjes
Staat er knolseldersoep, geroosterde bietjes of pastinaakstoemp op het menu? Gooi de schillen van de groenten dan niet weg: je kunt er heerlijk groentezout van maken. Superlekker én je verspilt niks. Hoe je het maakt lees je hier.
No waste, daar zijn wij helemaal voor. Waarom zou je dingen weggooien die nog perfect eetbaar zijn of waar je nog iets lekkers van kunt maken? Van wortelloof maak je bijvoorbeeld een heerlijke pesto, van restjes groenten een snelle soep, van aardappelschillen lekkere aardappelchips. En van de schillen van wortelgroenten maak je dus heerlijk groentezout.
Hoe maak je dat dan?
De schil van pastinaak, peterseliewortel, knolselder, worteltjes, bieten, gember… is perfect eetbaar. Doe ze dus niet op de composthoop wanneer je de volgende keer iets met deze wortelgroenten klaarmaakt. Schrob de groenten (liefst biogroenten) goed schoon alvorens je ze gaat schillen, zodat er geen zand meer aan hangt. Schil ze zo dun mogelijk, met een dunschiller. Je hebt ongeveer één kopje gevuld met groenteschillen nodig. Leg de schillen open op een bakplaat. Schuif ze bovenaan in de oven, die je op 170°C hebt voorverwarmd. De schillen zijn klaar wanneer ze aan de randjes beginnen om te krullen, maar ze mogen nog niet bruin kleuren. Dit duurt ongeveer 15 à 20 minuten. Laat de schillen volledig afkoelen en maal ze tot poeder in een koffiemolentje. Voeg dan een koffielepel zeezout toe en maal nog eens, tot alles even fijn gemalen is. Meng 1 opgehoopte eetlepel van dit mengsel met 130 g zeezout. Bewaar in een afgesloten potje.
Je kunt groentezout maken van één soort groenten, of je kunt je eigen mengsels maken, naar smaak. Een mix van wortel en gember is bijvoorbeeld erg lekker, maar ook peterseliewortel en knolselder gaan goed samen, en zelf kun je vast nog meer lekkere combinaties bedenken.
Ook van kruiden kun je trouwens je eigen kruidenzout maken. Receptideeën vind je hier.
Waarvoor kun je groentezout gebruiken?
Gebruik je groentezout om soep op smaak te brengen, om over een vers gebakken visje te strooien (liefst een mooi kleurtje zout, rodebietjeszout bijvoorbeeld), als smaakmaker bij frietjes of gebakken aardappeltjes, bij blokjes kaas (je eigen selderijzout!)… Uitproberen maar!