Meest recente artikelen

3 goedkope alternatieven voor parmezaankaas (en minstens even lekker)

Minder prijzig, evenveel smaak!

3 goedkope alternatieven voor parmezaankaas (en minstens even lekker) Artikel

Werk jij sommige gerechten het liefst af met een dikke laag parmezaankaas? Jammer genoeg kan zo'n stuk of zakje nogal prijzig zijn. Probeer daarom deze drie goedkope alternatieven voor parmezaankaas eens: ze zijn minstens even lekker, maar wél minder duur!

Waarom is parmezaan zo duur?

De prijs van parmezaan (of Parmigiano Reggiano in het Italiaans) kan al snel oplopen. De reden hiervoor is heel eenvoudig: de échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (in de omgeving van Parma, waar ook de parmaham wordt gemaakt), moet tussen de 18 en de 36 maanden rijpen én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een stevig prijskaartje aan vasthangt. Maar geen nood: deze drie goedkope alternatieven voor parmezaankaas hebben zo goed als dezelfde smaak en textuur als de real deal!

3 goedkope alternatieven voor parmezaankaas

1. Piave

Deze kaas lijkt het meeste op parmezaan, maar heeft minder lang gerijpt. Na zo'n 12 maanden heeft deze kaas een uitgesproken smaak die een beetje zoeter is dan parmezaan. De textuur is wat romiger, maar is natuurlijk nog altijd stevig genoeg om over een lekker bord pasta te raspen!

2. Pecorino Romano

Ook deze kaas lijkt goed op parmezaan, maar is anders qua samenstelling. Pecorino is gemaakt van schapenmelk (in tegenstelling tot parmezaan uit koemelk) en is dus een stuk vetter. De kaas is ook een tikje scherper van smaak en bevat meer zout. Voeg dus zeker niet te veel extra zout aan je gerecht toe als je deze kaas wilt gebruiken.

3. Grana Padano

Net als parmezaan kan Grana Padano enkel in een bepaald deel van Italië worden gemaakt, waardoor de naam beschermd is. Dat deel is wel een stuk groter, waardoor de kaas ook goedkoper is. Grana Padano heeft een zachtere smaak dan parmezaan, maar is nog steeds uitgesproken. De zoute, nootachtige smaak blijft aanwezig, terwijl de kaas minder kruimelig is. Dit maakt 'm ook ietsje moeilijker om te raspen, maar is wél ideaal voor sausjes.

Ook lekker met deze goedkope alternatieven: de beste recepten met parmezaankaas

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen