Vitamineboost tegen winterkwaaltjes: sapjes vol vitamine C
De tips van blogster Ellen Charlotte Marie
Keelpijn, een hoestje, of zelfs wat grieperig... De winter doet wat met je gezondheid. Maar wist je dat je met je voeding al een heleboel kunt doen om winterkwaaltjes te voorkomen? Blogster Ellen Charlotte Marie verklapt ons haar favoriete wintersapjes. Op je gezondheid!
Ellen Charlotte Marie: "Op een natuurlijke manier je weerstand verhogen is nodig om het risico op allerlei winterkwaaltjes zoveel mogelijk te beperken. Een extra dosis vitamine C beschermt tegen bijvoorbeeld verkoudheden, griep en ontstekingen van de luchtwegen. Mooi meegenomen is dat vitamine C je ook sneller vet doet verbranden! Win win!
Door groentesapjes te drinken, krijg je heel snel heel veel energie. Alles is 'voorgekauwd' door de juicer en zo geef je je spijsverteringsstelsel wat rust. Dat betekent dus meer energie voor jou! Twintig minuten na het drinken van je sapje, neemt je lichaam alle voedingsstoffen op en krijg je een echte energieboost. Via sapjes krijg je heel snel, al drinkend, heel veel voedingsstoffen binnen. Het is bovendien een ideale manier om kinderen groenten te laten 'eten' zonder dat ze het weten. Dit zijn alvast mijn favoriete sapjes."
Groen sapje
- 2 grote bladeren boerenkool
- 1 grote stengel selder
- ½ komkommer
- een handvol verse munt
- 1 rijpe peer of kiwi
Doe alles in de juicer en voeg daarna nog het sap van 1 limoen toe.
Oranje sapje
- 4 wortelen
- 1 cm gember
- 1 stengel selder
- 1 appel
Doe alles in de juicer en voeg daarna nog het sap van 1 citroen toe.
Roze sapje
- 1 grote rode biet, geschild
- 1 appel
- 1 cm gember
- 1 stengel selder
Doe alles in de juicer en voeg daarna nog het sap van 1 limoen toe. Maak het eventueel wat zoeter voor de kinderen door nog een appel extra toe te voegen of het sap van 1 sinaasappel.
Ellen: "Een andere goede gewoonte om voldoende vitamine C binnen te krijgen, is dagelijks een groot glas warm water met citroensap drinken op een lege maag. Het is niet alleen een goede bron van vitamine C maar het heeft nog tal van andere gezondheidsvoordelen, zoals het stimuleren van het metabolisme en het helpen bestrijden van infecties. Kies voor biologische citroen en doe er ook wat zeste bij, want de schil bevat veel meer vitamine C dan het sap. Ook peterselie is een goede bron van vitamine C. Ik heb bijna altijd verse peterselie in huis. Ik strooi het over mijn bordje soep en op mijn warme gerechten of ik verwerk het in een hummus of spread."