De favoriete recepten met pompoen van Ellen Charlotte Marie
Vegan en glutenvrij!
Ook blogster Ellen Charlotte Marie is dol op de herfst - en meer bepaald op pompoen. Probeer haar drie favoriete recepten, 2x zoet en 1x hartig. Mooi meegenomen: deze recepten zijn ook geschikt voor vegans!
Ellen Charlotte Marie: "De herfst is mijn favoriete seizoen, vooral die zonnige dagen waarop alles en iedereen baadt in een gouden gloed, die dagen wanneer de pas gevallen blaadjes onder je laarzen knisperen en waarop de eerste kilte verwelkomd wordt met een kom hete pompoensoep. En over pompoen gesproken… Hier zijn enkele van mijn favoriete pompoengerechtjes!"
Pompoenwafeltjes
- vegan
- voor 8 tot 10 wafeltjes
Droge ingrediënten
- 160 g witte speltbloem
- 120 g kikkererwtenbloem (of boekweitbloem)
- 2 kl (wijnsteen)bakpoeder
- ½ kl zout
- ¼ kl baksoda
- 1 kl koekjeskruiden
Natte ingrediënten
- 350 ml amandelmelk
- 1 ½ appelazijn
- 2 à 3 el ahornsiroop
- 4 el gesmolten kokosolie of milde olijfolie
- 125 g pure pompoenpuree
Voor de topping
- verse vruchten, cashewboter, pecannootjes en ahornsiroop.
- Meng de droge ingrediënten in een kom, en de natte ingrediënten in een andere kom.
- Meng de natte met de droge ingrediënten zodat je een dik, glad beslag krijgt.
- Bak er wafeltjes van in een wafelijzer ingevet met kokosolie. Bak de wafeltjes 4 tot 5 minuten vooraleer het wafelijzer te openen. Laat ze afkoelen op een rooster.
- Serveer met notenboter, pecannootjes en rode vruchten
Kokos-pompoensoep
- glutenvrij, vegan
- voor 6 personen
- 2 grote uien, in ringen
- 2 stengels (wilde) selder, in grove stukken
- 2 pastinaken, geschild, in grove stukken
- ½ kleine pompoen, in grove stukken (niet geschild)
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 à 2 el natuurlijke groentebouillon
- peper en zout
- 1 kl kurkuma
- 1 kl komijn
- 1 kl gemberpoeder of een stukje verse gember, geraspt
- 120 ml kokosroom + extra bij het serveren
- heet water
- olijfolie
Voor de topping
- croutons (glutenvrij), koriander, een kleine chilipeper (zaadjes verwijderd en fijngesneden) en een scheutje kokosroom.
- Stoof de ui en de knoflook aan in een beetje olijfolie. Voeg na enkele minuten de rest van de ingrediënten (behalve de kokosroom) toe en laat de soep 15 minuten koken.
- Voeg de kokosroom toe en mix de soep.
- Serveer met extra kokosroom, koriander, croutons (stukjes oud glutenvrij brood gebakken in olijfolie) en een lepeltje fijngesneden rode peper.
Pompoen chocolate chip koekjes met een herfstlatte
Voor de koekjes
- glutenvrij, vegan
- voor 12 koekjes
- 75 g quinoameel
- 75 g (glutenvrij) havermeel (of gebruik eens zoete-aardappelmeel)
- ½ kl zeezout
- 3 tot 4 el kokossuiker
- 2 kl (wijnsteen)bakpoeder
- ¼ kl baksoda
- 1 kl koekjeskruiden
- 150 g pompoenpuree (gemixte gekookte pompoen)
- 4 el milde olijfolie of gesmolten kokosolie
- 60 ml amandelmelk of havermelk
- 1 el cashewboter of gemixte notenboter
- stukjes zwarte chocolade
- Meng alle ingrediënten tot je een koekjesdeeg krijgt. Voeg meer meel toe indien het deeg te nat is, of meer melk indien het te droog is.
- Vorm balletjes van het deeg en duw ze plat op een bakplaat belegd met bakpapier. Maak eerst je handen nat zodat het deeg niet blijft plakken aan je handen.
- Duw er stukjes zwarte chocolade in en bak de koekjes goudbruin (ongeveer 15 tot 20 min) in de op 175°C voorverwarmde oven.
- Laat de koekjes afkoelen op een rek. Ze zijn superlekker als ze nog een beetje warm zijn.
Voor de herfstlatte
- glutenvrij, vegan
- voor 2 lattes
- 200 ml havermelk (liefst barista havermelk, die schuimt beter)
- 100 ml koffie
- 2 el ahornsiroop
- 2 el pompoenpuree
- ½ kl koekjeskruiden
- Verwarm alle ingrediënten in een melkopschuimer. Of als je die niet hebt, in een steelpannetje terwijl je blijft roeren.
- Verdeel de melk over 2 glazen en werk af met een snuifje kaneel.