Meest recente artikelen

Onze 3 favoriete aperitiefhapjes met vis van bij ons

Libelle Lekker & Lekker van bij ons

Onze 3 favoriete aperitiefhapjes met vis van bij ons Artikel

Kiezen voor lokale vis is niet meer dan logisch. Je steunt er de lokale economie mee én beperkt de ecologische impact. En bovendien kun je met die lokale vissen ook alle kanten uit. Probeer deze drie aperitiefhapjes van bij ons maar een keer!

Mensen zijn zich meer en meer bewust van lokale voeding. Lokale groenten, fruit en vlees hebben allemaal al de weg gevonden naar ons bord. Vis daarentegen spreekt minder tot de verbeelding. Tijd om daar verandering in te brengen, als je het ons vraagt. Want Belgische vis van het seizoen is altijd een juiste keuze.

Vis van bij ons

Heb je nu ook een romantisch beeld voor ogen van stoere zeebonken in gele pakken die met grote paarden de zee trotseren? Terecht, want dit is immers één manier om vis, schaal- en schelpdieren uit het water te halen. De geschiedenis van de Belgische visserij gaat echter eeuwen terug. Meer dan 1000 jaar geleden was er al strandvissserij langs de Noordzeekust en gingen er vanuit de Belgische havens grote vissersboten de zee op. Vandaag de dag halen we onze vissen of schaaldieren op twee manieren uit het water: ofwel komen ze uit aquacultuur ofwel recht uit de zee.

Uit de zee

Onze Belgische vissersvloot telt de dag van vandaag 65 boten. Alle vis die door deze boten en onze vissers gevangen wordt, komt voornamelijk uit de eigen zeegebieden: de Noordzee, de Ierse zee, het Oostelijk kanaal, de Keltische zee en de Golf van Biskaje.

Uit aquacultuur

Dit wil zeggen dat de vis in België gekweekt wordt in een kweekinstallatie. Dat kan zowel in zee als op het land gebeuren. Enkele voorbeelden zijn de kweek van de zoetwatervis omegabaars in Oost-Vlaanderen, en de Oesterput waar oesters in zee gekweekt worden.

Lokale vis bij het aperitief

We hebben in België keuze uit veel verschillende soorten vissen of schaal- en schelpdieren die lokaal gevangen worden. Wij zetten er drie in de kijker waar je mee aan de slag kan als aperitiefhapje.

1 Hondshaai, altijd in 't seizoen

Wil je 100% zeker zijn dat je een vis koopt die in 't seizoen is? Kies dan voor hondshaai. Deze vis is het jaar rond verkrijgbaar. Dat hij ook steeds zonder graten op het bord terecht komt, is mooi meegenomen voor kinderen, naast het feit dan dat je kunt zeggen ze een echte haai op hun bord hebben liggen.

Deze vis met zacht vlees is trouwens de ideale vervanger voor paling. Ben je dus niet de grootste fan van paling, ga dan eens voor hondshaai in 't groen of gegrilde hondshaai. Zowat elke bereiding is mogelijk met deze veelzijdige vis. Maar wil je eens echt verrassend uit de hoek komen? Dan is een tempura van hondshaai als aperitiefhapje een steengoede optie.

2 Rog geeft je vleugels

Net als pladijs en zeetong is rog een belangrijke vissoort voor onze vissers. Ook al is hij het hele jaar door verkrijgbaar, rog viert pas echt hoogtij vanaf juni.

Wanneer je naar de visboer gaat, zullen de vleugels meestal al gevild zijn. Is dat nog niet het geval, vraag dan of ze dat even voor jou willen doen of doe het meteen wanneer je thuiskomt. Zo blijven de vleugels veel langer vers. Nog beter is de vleugels meteen te verwerken in een gerecht. Dan zijn ze op hun best. In het kraakbeen zit immers een stof die ammoniak afscheidt bij het ouder worden.

Maar laat dat je niet tegenhouden. Hou het vers en ga meteen aan de slag om dit aperitiefhapje met rogtartaar uit je pan te toveren.

3 Langoustines, klein maar fijn

Wie al eens naar kookprogramma’s kijkt, weet dat sterrenchefs vaak de langoustine als favoriet product naar voren schuiven. Dat mag geen verbazing opwekken. Het zijn immers kreeften die een enorm fijne en tegelijk rijke smaak hebben. Ze worden gevangen vlak voor de Schotse kust en belanden vers of diepgevroren bij ons in de viswinkels. Langoustines zijn ook het hele jaar beschikbaar, maar hebben een piekperiode gedurende de zomer en vroege herfst. Ideaal dus om te grillen op de barbecue.

Net als een kreeft heeft de langoustine een pantser waar je even door moet om aan het heerlijke vlees te geraken. Dit doe je door eerst de staart af te breken, net achter de kop, en daarna het volledige schild te verwijderen. Het vlees in de scharen is wat moeilijker te verwijderen. Koop hiervoor een speciaal kreeftenvorkje en in no time heb je dat heerlijke vlees eruit. Geen zin om te pellen en te prutsen? Dan kun je ze ook overlangs halveren en in de oven klaarmaken.

Ons favoriete hapje met langoustines? Dat is zeker deze zeevruchtenschotel om te delen waarop de langoustines dé blikvanger zijn.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen