Meest recente artikelen

Lente, dat is genieten van radijsjes!

Pittig en krokant

Lente, dat is genieten van radijsjes! Artikel

Libelle Lekker-chef Jolien zet met veel liefde een seizoenstopper in de kijker. Hoe groeit dit puur natuuringrediënt, hoe smaakt het en vooral: wat doe je ermee in de keuken? Deze maand: radijsjes.

Fris, pittig en krakend vers: weinig dat meer lente uitstraalt dan radijsjes. De knolletjes zijn heerlijk als marktvangst, maar misschien nóg leuker om zelf uit de grond te trekken. Mooi meegenomen: radijzen zijn makkelijk om te kweken. Stop nu een paar zaden in de grond en over een paar weken oogst je al je eigen knolletjes. Geen plaats? Ook als kiemgroente is radijs ongelofelijk smaakvol. En als je dan straks een toast eet met zure room, verse zelfgekweekte radijs en bieslook, dan kan de lente niet meer stuk.

Radijsjes van het veld naar je bord

  • Zo groeien ze: radijsjes zijn een van de snelst groeiende groenten. Stop een zaadje in de grond en, afhankelijk van de temperatuur, zullen er niet veel later groene blaadjes boven de grond verschijnen. Na zes à acht weken kun je de radijzen al uit de grond halen.
  • Zo koop je ze: rode ronde radijsjes, langwerpige witpuntradijzen, gekleurde radijzen… welke radijs je ook koopt, zorg ervoor dat ze stevig aanvoelen. Zijn ze niet meer krokant? Leg ze dan kort in ijswater, daar knappen ze van op.
  • Zo bewaar je ze: haal het loof onmiddellijk van de radijzen. Anders slorpt het al het vocht – en dus ook de knapperigheid – uit de knolletjes. Als het blad nog stevig en frisgroen is, kun je het bewaren en gebruiken als sla.
  • Zo bereid je ze: de knapperige textuur en pittige smaak van radijzen komen het best tot hun recht als je ze rauw eet. Radijzen worden om die reden vaak als gezonde snack uit het vuistje gegeten (eventueel met lekkere dip), in salades verwerkt of als plakjes tussen een boterham gelegd.
  • Geroosterde radijsjes hebben een mildere, zoetere smaak en zijn een perfect bijgerecht. Ga voor een topping van geraspte parmezaan of een drupje citroensap voor extra smaak. Ook ingelegde radijzen zijn perfect als smaakmaker bij salades, op sandwiches of als snack.

Meer over radijsjes

Handig verpakt

Vandaag wordt het grootste deel van de radijzen verpakt in plastic zakjes, vaak zelfs zonder het loof. Daardoor blijven de knolletjes een stuk langer vers: tot wel veertien dagen.

Geen tuin? Geen nood!

Wist je dat de scheutjes van radijzen ook ongelofelijk lekker zijn én bomvol goede stofjes zitten? Maak wat zaden vochtig op een schaaltje of in een bokaal en na een kleine week kun je pittige kiemgroenten eten. Ideaal om je salade of boterham meer crunch en kleur te geven. Hier lees je er alles over!

Radijsjes zonder verspilling

De blaadjes van radijzen zijn ook eetbaar en kunnen gebruikt worden in salades of als basis van pesto. Mooi meegenomen: als je radijsjes eet in combinatie met het blad, verteren ze makkelijker en vermijd je oprispingen.

Zo gezaaid

Radijsjes kunnen vanaf het vroege voorjaar (maart/april) tot laat in de zomer gezaaid worden. Ze groeien het best bij koele temperaturen van 10 tot 20°C. In warme periodes schieten ze snel door.

  1. Zaai de zaden direct in de grond op een diepte van 1 à 1,5 cm, met ongeveer 2 à 3 cm afstand ertussen.
  2. Kies een zonnige plek met goed doorlatende, vruchtbare grond.
  3. Oogsttijd? Trek de radijsjes voorzichtig aan het loof uit de grond. Doe dat zodra ze groot genoeg zijn, want als je ze te lang laat zitten, worden ze houtig en minder smakelijk.
  4. Vergeten te oogsten? Niet erg! Het loof zal doorschieten en beginnen te bloeien. De bloemetjes zijn wit of lichtpaars en kun je gebruiken om slaatjes (of je tuin) op te vrolijken.

Ingelegde radijsjes

Ze ogen niet alleen mooi, ze zijn ook dé perfecte smaakmaker in je lentesalades.

Zo maak je ze:

  1. Spoel de radijsjes en snij ze in dunne plakjes of halve maantjes.
  2. Maak een eenvoudige pekel van 250 milliliter water, 250 milliliter azijn, 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel zout.
  3. Breng de pekel aan de kook en giet hem dan over de radijsjes in een bokaal.
  4. Laat de radijsjes minstens een uur marineren in de koelkast.

De ene radijs is de andere niet

De bekendste radijzen zijn de rode ronde knolletjes en de witpuntradijzen, maar je hebt ook nog andere soorten, zoals de lange, paarse en witte radijzen. Ze verschillen qua vorm, kleur en pittigheid, maar qua textuur zijn ze erg gelijkend. Hou je van milde radijzen? Dan zijn ijspegels wat je zoekt! Het zijn slanke, witte knolletjes met een zachtere smaak dan de klassieke radijzen.

Om te ontdekken: slangenradijs

Hoe je het ook draait of keert: als je de radijzen oogst, zijn ze wég. De slangenradijs levert echter geen knolletjes die je moet uittrekken, maar wel hauwtjes met een pittige smaak. Je hoeft 'm dus maar één keer te planten, daarna blijft hij gewoon staan en kun je het hele seizoen 'radijzen' oogsten. De naam 'slangenradijs' heeft hij te danken aan de knapperige slangachtige vruchtjes die hij produceert.

5x radijsjes heerlijk gecombineerd

1 Met extra pit

Radijsjes hebben een licht peperige smaak die je kunt versterken door ze te combineren met andere pittige smaken. Denk bijvoorbeeld aan bieslook, chilipeper en mierikswortel of peperige blaadjes zoals rucola of tuinkers.

Enkele lekkere ideetjes:

  • radijs + zure room of plattekaas + bieslook: dip of topping op crackers
  • radijs + limoen + chili: salsa of marinade
  • radijs + rucola + geraspte wortel + vinaigrette: salade

2 Lekker romig

De scherpe smaak van radijsjes kun je mooi in balans brengen met romige zuivel. Room en boter verzachten de pittigheid, terwijl zachte geitenkaas, yoghurt en zure room met hun zurige toets ook de frisse tonen van radijs nog extra in de verf zetten. Ook een zachtgekookt eitje is een goed idee.

Liever plantaardig? Het zachte mondgevoel van avocado – zeker in de vorm van guacamole – past er ook heerlijk bij.

Probeer deze combinaties eens:

  • radijs + boter + zeezout: ideaal op stokbrood
  • radijs + komkommer + avocado + munt + yoghurt: salade of dip

3 Geroosterd en warm

Wanneer je radijzen met olie roostert in de oven, krijgen ze een mildere en zoetere smaak. Die zoete smaak kan je nog extra benadrukken door wat honing of balsamicoazijn toe te voegen.

Inspiratie nodig?

  • geroosterde radijs + krieltjes + boter + bieslook
  • geroosterde radijs + honing + balsamico + geitenkaas + rucola

4 Met 'n zoete twist

Het zoete van appel combineert goed met de lichte pittigheid van radijsjes. Beide ingrediënten hebben een knapperige textuur, wat zorgt voor een speels gevoel in de mond. Voeg eventueel nog spek toe voor een zoute toets.

Denk aan: radijs + appel + tuinkers + mayo-yoghurtdressing + geroosterde amandel

5 Bij vette vis

Rolmops en haring hebben een uitgesproken zilte en zure smaak. De frisheid van radijs helpt de mond te 'verfrissen' na elke hap. Om die reden zijn radijzen ook lekker bij gerookte forel en zalm.

Smul eens van:

  • radijs + gerookte zalm + mierikswortelsaus: hapje op toast
  • radijsjes + aardappel + gerookte forel + zure room + dille: salade

Ontdek deze recepten met radijzen

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen