Wat is lavas en hoe gebruik je het?
Ideaal voor wie zoutarm moet eten
Heel soms kom je een keertje 'lavas' tegen in de ingrediëntenlijst van een recept. Wat is dat eigenlijk, en wat kun je er zoal mee? Een overzicht én onze recepten met lavas.
Wat is lavas eigenlijk?
Lavas is een kruid dat er uitziet als selder en ook wat selderachtig smaakt, maar dan met een subtiele hint van peterselie, citrus en anijs. Het wordt ook wel maggiplant of maggikruid genoemd: dat komt doordat de geur doet denken aan Maggi Aroma, een vloeibare smaakversterker. Alleen: het zit er helemaal niet in! Lavas voegt wel een vergelijkbare smaak en geur toe aan je bereidingen. Vers en niet uit een potje, dus.
Interessant voor wie zoutarm moet eten: vers maggikruid wordt vaak gebruikt als natuurlijke vervanger voor zout. Dat komt doordat het als een smaakversterker werkt en andere smaken intenser maakt – net wat zout ook doet.
Alle delen van de plant zijn eetbaar. De blaadjes kun je over je gerechten snipperen, maar de stengel heeft – net als bij peterselie – meer smaak. Ook de wortel is eetbaar. Die wordt dan meestal gedroogd en vermalen tot poeder. En ten slotte kun je ook de zaden in de keuken gebruiken: de smaak daarvan doet denken aan tijm en venkelzaad.
Waar kun je lavas kopen?
Verse lavas is in seizoen tussen juni en oktober.
Heel soms kun je vers maggikruid kopen bij de groenteboer, op de markt of in de natuurvoedingswinkel, maar het is handiger om het in je tuin te zetten.
Lavas is een vaste plant en komt ook dus het volgende voorjaar weer terug nadat hij in de winter afgestorven is. Je knipt gewoon de takjes af die je nodig hebt. Te veel geknipt? Lavas kun je, net als andere kruiden, nog enkele dagen bewaren in de groentelade van de koelkast, liefst in vochtig keukenpapier gewikkeld. Je kunt het ook invriezen aan het einde van het seizoen zodat je het kruid ook in de winter kunt gebruiken. Spoel de takjes, schud ze goed droog en vries ze in bosjes in in een diepvrieszakje. Je kunt de lavas in bevroren toestand verkruimelen en zo in je gerechten strooien.
Daarnaast vind je het ook in poedervorm in het kruidenrek van de supermarkt of de kruidenspeciaalzaak.
Hoe gebruik je het in de keuken?
Lavas kan in allerlei gerechten gebruikt worden: van stoofpotjes over salades en kruidenboter tot sauzen. In soep wordt het het meest gebruikt. Wees er niet te royaal mee: verse lavas smaakt stevig door. Begin met een beetje (één à twee takjes), proef eens en voeg dan eventueel nog wat extra toe.
Probeer deze recepten met lavas
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!