Wat is pinsa en hoe verschilt het van pizza?
Dé nieuwe Italiaanse hype
Het is dé nieuwe Italiaanse hype: pinsa’s. Op het eerste zicht lijkt het misschien op pizza, maar niets is minder waar! Wát pinsa nu juist is en hoe het verschilt van pizza, lees je hier!
Een snuifje geschiedenis
Pinsa is ontstaan bij Corrado Di Marco. Die zag hoe zijn grootvader restjes pizzadeeg een nachtje in de koelkast bewaarde, ze de volgende dag samendrukte in een soort ovale focaccia-vorm en ze bakte in de pizzaoven. Corrado merkte op dat de pizza veel luchtiger was en begon daarmee te experimenteren. Hij mengde ook verschillende soorten bloem en zo ontstond een deeg dat veel luchtiger en makkelijker verteerbaar is. De pinsa was geboren!
Pinsa vs. pizza
Pinsa komt oorspronkelijk uit de regio Lazio in Italië en wordt vooral rond Rome veel gegeten als gastronomisch alternatief voor pizza. Pinsa wordt vaak belegd met verschillende verse ingrediënten, net als pizza, maar het deeg is meestal dikker in het midden en dunner aan de randen. Het staat bekend om zijn wat krokante buitenkant, terwijl het binnenin zacht en luchtig blijft. Pinsa wordt gemaakt met meer water en een mix van tarwe-, rijst- en sojameel, wat het een lichtere, luchtigere textuur geeft dan traditioneel pizzadeeg. Daarnaast moet het pinsadeeg minstens 24 uur koud fermenteren. Hoe langer de fermentatie, hoe mooier het deeg zal rijzen. Net die prachtige bubbels zorgen voor een heerlijk knapperige pinsa.
Toptips voor de perfecte pinsa
- Tipo 00-, doppio zero- of manitobabloem is fijne bloem met een hoog eiwitgehalte, wat voorkomt dat het deeg te plakkerig wordt.
- Je kunt pinsadeeg ook enkel met tarwebloem maken, maar let er dan extra op dat je tipo 00-bloem gebruikt.
- Gebruik een deegrol om het deeg uit te rollen, dat gaat het makkelijkst.
- Voorgebakken pinsabodems kun je (zonder topping) heel goed bewaren. Bewaar ze luchtdicht verpakt 1 à 2 dagen op kamertemperatuur of vries ze in voor 2 tot 3 maanden.
- Te veel werk? Koop dan voorgebakken pinsabodems. Je vindt deze intussen in de meeste supermarkten.
Zelf pinsa maken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!