Van plan om een blender te kopen? Dit moet je weten
Veelgestelde vragen
Ben jij van plan om een blender te kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten om een goed exemplaar te pakken te krijgen? Wij maakten een lijst van de meest gestelde vragen.
Ga jij een blender kopen? Topidee! 't Is namelijk een ontzettend handig apparaat in de keuken: je mixt er soepjes superglad in, maakt er voedzame smoothies en fluweelzachte sauzen mee en je kunt 'm ook gebruiken voor cocktails, pesto's en tal van ander lekkers. Maar hoe weet je nu of je een goede blender in handen hebt? Met andere woorden: waarop moet je letten als je een blender koopt? Wij maakten een lijstje van veelgestelde vragen en gingen voor de antwoorden te rade bij Bernard Duyver en Stefan Peeters, respectievelijk brand manager en culinair adviseur bij Demeyere.
Uit welk materiaal moet een blender gemaakt zijn?
De buitenkant van een blender is niet zo belangrijk voor zijn werking: daarin kun je dus volledig afgaan op je eigen smaak. Waar je wél extra aandacht aan moet besteden, is de binnenkant: de motor, het mes en de beker. Die zijn best gemaakt uit stevige, hoogwaardige materialen (Tritan is bijvoorbeeld extra stevig en helder) én ze moeten op elkaar afgestemd zijn. Anders gezegd: een motor mag nog zó krachtig zijn, als de messen niet stevig zijn en de beker niet zo gevormd is dat er een kolkbeweging ontstaat waardoor je producten steeds opnieuw de messen bereiken, heb je niets aan die kracht.
Welk wattage moet een blender minstens hebben?
Zoals je hierboven al las, zegt de kracht van de motor niet altijd iets over de kwaliteit van je blender. Een stelregel is wel dat je best mikt op een wattage vanaf 650W (voor een klein formaat).
Welke inhoud kies ik best?
Een goede standaardmaat is anderhalve liter: prima voor een lekkere saus en een frisse smoothie, maar ook ideaal voor soep voor 4 personen. Ben je van plan om je blender enkel te gebruiken voor je persoonlijke ontbijtsmoothie, of kook je meestal voor 1 persoon? Kies dan voor een kleinere versie (of zelfs een speciale smoothieblender). Heb je een grote familie en/of organiseer je dikwijls etentjes? Overweeg dan een groter formaat.
Is de prijs een indicatie voor de kwaliteit?
Enerzijds kun je een écht goede blender niet kopen voor erg weinig geld: als het te goed lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Aan degelijke engineering hangt nu eenmaal een prijskaartje vast. Laat je anderzijds ook niet foppen: heel vaak betaal je eerder voor het design dan voor de machine.
Wat is het verschil tussen een gewone blender en een smoothieblender?
Eerst en vooral zijn smoothieblenders kleiner dan gewone blenders. Daarnaast hebben ze over het algemeen een minder krachtige motor nodig. Vaak zijn ze extra gericht op gebruiksgemak: zo zie je vaak smoothieblenders waarvan de mengbeker ook dienst kan doen als meeneembeker voor wie z'n smoothie onderweg wil opdrinken. Ben je dus van plan om je blender enkel voor smoothies te gebruiken? Dan is een smoothieblender een goed idee. Wil je echter ook andere dingen blenden? Dan ga je beter voor een standaardexemplaar.
Hoe herken je goede messen?
Goede messen zijn bij voorkeur van staal, maar zijn op een bepaalde manier behandeld waardoor ze enigszins flexibel blijven. Uniek in de blenderwereld zijn getande messen: die hebben extra veel grip op vezelachtige grondstoffen. Die messoort vind je in alle blenders van Zwilling.
Hoe maak je een blender schoon?
Helaas mag een blender meestal niet gewoon in de vaatwasser. De reden daarvoor? De inwendige mechaniek is erg fragiel, en het vet dat de blender smeert, zou verwijderd worden. Gelukkig vind je op heel wat blenders een reinigingsfunctie: daarbij vul je 'm met water en een beetje afwasmiddel, en reinigt hij zichzelf. Even handig, toch?
Wat mag je absoluut niet doen met een blender?
Tegenwoordig kunnen veel blenders tegen een stootje, maar toch zijn er enkele zaken die je er beter niet in stopt. Meestal staat in de handleiding nog eens duidelijk vermeld wat je beter vermijdt. Een extra raad van de experts van Demeyere: "Wat je onder geen beding mag doen, is je blender overladen. Zo riskeer je niet enkel dat hij overloopt, maar ook dat je ingrediënten niet optimaal gemaald worden. Respecteer dus altijd het maximumstreepje."
Hoe komt het dat een blender vaak stukgaat als je er harde ingrediënten in maalt?
Als de motor en de messen van je blender niet optimaal samenwerken, gaat het in zo'n geval meestal mis. Let er bij aankoop dus op dat zowel de motor als de messen van goede kwaliteit zijn. Het ene kan niet zonder het andere. Van plan om vaak harde ingrediënten te malen in je blender, zoals noten en andere superfoods? Overweeg dan eventueel een iets duurder model met een zwaardere motor en steviger messen. Extra tip: kies voor een blender met pulseerfunctie. Met zo'n functie kun je handmatig en kort (op maximaal vermogen) grote of harde ingrediënten al voor een deel verkleinen of verpulveren zodat je ze daarna makkelijker met de overige ingrediënten kunt fijnmixen.
Hoe voorkom je krassen op de binnenkant van de blender?
Het slechte nieuws: krassen op je blender zijn bijna onvermijdelijk, zeker als je ingrediënten als suiker, noten of ijs maalt: in zo'n geval werkt een blender in principe als een zandstraler. Het goede nieuws: krassen kunnen absoluut geen kwaad als de kan van je blender van degelijke kwaliteit is. Wil je toch de krassen tot een minimum beperken? Voeg dan zeker steeds voldoende vocht toe aan je mengsel.
Welke interessante programma's of functies moet ik zeker eens uitproberen?
Veel mensen gebruiken een blender enkel handmatig. Jammer, want veel blenders hebben ook standaardprogramma's die je leven een pak makkelijker kunnen maken. We hadden het hierboven al over de automatische reinigingsfunctie, maar op heel wat blenders heb je ook dessertfuncties, cocktailfuncties, sausfuncties … Het voordeel is dat de blender altijd precies op tijd stopt met blenden: zo heb je keer op keer het perfecte resultaat, zonder dat je zelf iets hoeft te doen.
Hoe krijg ik mijn mengsel zo glad en fijn mogelijk?
Een gouden tip van de experts: denk altijd goed na over de volgorde waarin je ingrediënten in de blender gooit. Kies eerst voor hardere ingrediënten, of wissel harde producten af met vocht. En mix je een mengsel van harde en vloeibare ingrediënten (bijvoorbeeld voor een smoothie of een ijskoffie)? Pulseer dan eerst even voor je continu begint te blenden.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!