Peulvruchten bereiden doe je zo
Tips en recepten
Peulvruchten hebben misschien een stoffig imago, maar zijn eigenlijk allesbehalve saai. Ze zijn veelzijdig, supergezond, duurzaam en goed voor je portemonnee. Hoogtijd voor wat inspiratie. Want koken met peulvruchten, da's een peulenschil.
Klein maar fijn
Ze zijn dan misschien wel klein, maar peulvruchten zijn echte bommetjes! Ze zijn erg rijk aan eiwitten, B-vitamines, vezels en ijzer en zijn daarom ook perfecte vleesvervangers. Geen wonder dus dat ze bovenaan de voedingsdriehoek pronken.
Uit blik, bokaal of gedroogd
Of je ze nu koopt in blik, bokaal of gedroogd: peulvruchten zijn altijd lang houdbaar. Gedroogde peulvruchten zijn het goedkoopst en smaken extra goed. Je bent eventjes zoet met de bereiding, maar het is de moeite en tijd meer dan waard! Maak ineens een extra grote portie, want je kan ze na het koken makkelijk bewaren in de diepvries.
Zo ga te werk: spoel de peulvruchten met koud water voordat je ze weekt. Hoelang je ze weekt, hangt af van soort tot soort. Zo moeten kikkererwten bijvoorbeeld langer weken dan bonen of groene linzen. Hierna is het tijd om te koken! Voor extra smaak kan je wat look, ui of laurier bij in de kookpot gooien. Pas wel op met zout. Dat voeg je pas helemaal op het einde toe, omdat het de velletjes taai maakt en de kooktijd verlengt.
Weinig tijd? In de supermarkt vind je een groot aanbod peulvruchten in blik of bokaal. Heel handig, want deze hoef je niet meer te weken en koken. Let wel op het zoutgehalte, want dat ligt vaak aan de hoge kant. Ga voor varianten die minder dan 0,5 gram zout per 100 gram bevatten en spoel ze voor gebruik nog eens goed met water.
Soorten peulvruchten
Peulvruchten zijn er in alle kleuren, smaken en vormen. Toch rekenen we niet alle plantenkundige peulvruchten tot 'echte' peulvruchten. Bepaalde 'groene' peulvruchten als snij- en sperziebonen, doperwten, peultjes en kouseband worden eerder gerekend tot groenten, aangezien hun gezondheidseffecten hier beter bij aanleunen. Pinda's zijn theoretisch ook peulvruchten, maar rekenen we dan weer eerder tot noten.
Wij sommen de bekendste voor jou op:
-
- Kikkererwten
De kikkererwt is een écht trendingrediënt. Logisch, want deze peulvrucht is erg rijk een eiwitten en zo veelzijdig.
Je maakt er in een wip je eigen hummus mee, roostert ze voor een gezonde snack, verwerkt ze in stoofpotjes en rolt er heerlijke falafelballetjes van. Wist je trouwens al dat het vocht van kikkererwten – ook aquafaba genoemd – een veganistisch alternatief is voor eiwit? Je kan het opkloppen tot schuim om er bijvoorbeeld vegan chocolademousse van te maken. - Spliterwten
Splitserwten koop je meestal in gedroogde vorm. Heerlijk in een winterse erwtensoep! - Linzen
Geel, rood, oranje, groen of bruin: linzen zijn er in (bijna) alle kleuren van de regenboog. Allemaal even gezond en makkelijk te bereiden. Inspiratie nodig? Check dan zeker deze 20 verrassende recepten met linzen. - Sojabonen:
Sojabonen worden vaak verwerkt in plantaardige producten. Denk bijvoorbeeld aan miso, sojamelk of vleesvervangers als tofu en tempeh.
Misschien heb je ook al wel eens gehoord van edamame bonen? Deze onrijpe sojabonen zijn een gekend ingrediënt in de Aziatische keuken. Verwerk ze bijvoorbeeld in een poké bowl of een Thaise visburger. - Bonen
Waarschijnlijk de meest gekende peulvruchten in de Belgische keuken. Met witte bonen maakte je misschien al eens een hartige soep of ovenschotel, en met zwarte bonen en lekkere black bean burger. Maar daarnaast bestaan er ook nog minder bekende soorten. Heb jij bijvoorbeeld al gehoord van de pintoboon of borlottiboon? Je maakt er een heerlijk Mexicaans bonenslaatje of chili sin carne mee. Liever con carne? Bekijk dan zeker deze video:
- Kikkererwten
Lees ook…
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!