Waarom moet je kikkererwten uit blik spoelen?
En ook: de power van aquafaba
In recepten lees je vaak dat je kikkererwten uit blik beter even spoelt. Maar is dat echt nodig?
Je merkte het vast ook al wanneer je kikkererwten uit blik spoelde: er ontstaat ineens schuim. Dat komt doordat het stroperige vocht in het blik eiwitten, zetmeel en saponine (een natuurlijke zeepstof) uit de kikkererwten bevat. Die saponine zorgt voor het ontstaan van schuim en dat wil je liever niet in je gerecht, maar… als er niks extra aan het kikkererwtenvocht is toegevoegd, is het perfect eetbaar. Giet het dus niet zomaar door de gootsteen!
Koken met aquafaba
Het kikkererwtenvocht – dat ook aquafaba wordt genoemd, wat zoveel betekent als 'vocht van bonen' – kun je opkloppen tot schuim om er bijvoorbeeld vegan chocolademousse van te maken. Ook het vocht van witte bonen en van palmharten kun je trouwens opkloppen. Een perfecte vervanger van dierlijk eiwit! Laat die vegan mayo of meringue maar komen…
Daarnaast kun je aquafaba ook gebruiken als vervanger van ei in gebak. In koekjes of cake kun je elk ei vervangen door 45 ml aquafaba.
Je hoeft niet bang te zijn voor de smaak: het bewaarvocht van kikkererwten smaakt vrij neutraal en doordat je ook andere ingrediënten zoals suiker toevoegt, proef je het eigenlijk helemaal niet. Zeker een keertje uitproberen!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!