Meest recente artikelen

Speculaaskoekjes met glazuur: zo maak je ze zelf

Creatief met glazuur

Speculaaskoekjes met glazuur: zo maak je ze zelf Artikel

Mmm, die geur van versgebakken speculaas-kerstkoekjes in huis ... Haal je beste glazuurkunsten boven en creëer de lekkerste wintertaferelen.

Speculaaskoekjes met glazuur: de basis

Maak eerst je koekjesdeeg en basisglazuur volgens dit recept voor heerlijke speculaaskoekjes met glazuur. Steek de vormpjes nog niet uit en voeg nog geen voedingskleurstof toe aan je glazuur. Hieronder leggen we per kerstkoekje uit hoe je ze maakt.

Verliefde hertjes

Van schattig gesproken! Dit snoezige koppeltje mag niet ontbreken op je feesttafel.

  1. Steek hertjes en cirkels uit het deeg. Duw de ronde vormpjes op twee plaatsen voorzichtig in: zo blijven de hertjes beter op hun pootjes staan. Bak de koekjes.
  2. Versier de hertjes met een lichtbruine laag glazuur en werk af met witte puntjes.
  3. Maak met een fijn penseeltje oogjes van voedingskleurstof.
  4. Bedek tot slot de ronde koekjes met glazuur en zet de hertjes in de uitgeholde openingen.

Familie koek

Speculaaskoekjes met glazuur op hun best! Deze vrolijke slinger tovert keer op keer een glimlach op je gezicht.

  1. Steek de figuurtjes uit het deeg en maak aan beide kanten een gaatje dat groot genoeg is om een touwtje door te halen.
  2. Bak de koekjes, versier ze met glazuur en rijg ze aan touwtjes.

Heerlijke hulst

Want geef nu toe: wat is er herfstiger dan hulst?

  1. Steek hulstblaadjes en cirkels uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Bestrijk telkens de helft van de ronde koekjes met wit glazuur, de blaadjes bestrijk je met groen glazuur.
  3. Schilder de nerven van de blaadjes met groene voedingskleurstof en leg ze meteen op het witte glazuur, zodat ze samen kunnen drogen.
  4. Maak tot slot met rood glazuur kleine bolletjes voor de besjes.

Zoete pretzels

Geloof ons: het ziet er moeilijker uit dan het in werkelijkheid is.

  1. Steek pretzelvormen uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Versier de lijnen van de pretzels met lichtbruin glazuur.
  3. Werk af met lekkere kandijsuikerkorrels.

Schattige sneeuwmannetjes

Bijna te mooi om op te eten… Bijna. 😉

  1. Steek sneeuwpopjes en stokjes uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Versier de sneeuwpopjes met verschillende kleuren glazuur: wit voor het lijfje, zwart voor de hoed, de oogjes, de mond en de knoopjes, oranje voor de neus, rood en wit voor de sjaal en bruin voor de handjes.
  3. Versier de stokjes met een wit laagje glazuur en trek er vervolgens met rood glazuur.

Sterrenparade

Wedden dat je heel wat complimentjes zult ontvangen als je deze toppers op tafel zet?

  1. Steek verschillende soorten sterren uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Beschilder ze met glazuur en werk af met lijntjes, bolletjes en andere leuke versieringen.

Mobiel

Om bij weg te dromen!

  1. Steek figuurtjes uit het deeg en maak aan de bovenkant een gaatje dat groot genoeg is om een touwtje door te halen.
  2. Bak de koekjes en versier ze met wit glazuur.
  3. Neem 2 dikke satéstokjes en bind ze in het midden vast: dat is de basis van de mobiel.
  4. Rijg de koekjes tot slot aan een touwtje en maak ze vast aan de mobiel.

Kerstboompjes

Speculaasjes met glazuur én in de vorm van dennenboompjes? Beter wordt het niet.

  1.  Steek kerstboompjes uit het deeg en bak de koekjes.
  2. Versier ze eerst met een (donker)groene laag glazuur en werk vervolgens af met slingers, eetbare parels en wat eetbaar glitterpoeder.
  3. Extra leuk: om de boompjes helemaal af te maken, kun je ook nog kleine sterretjes uit het deeg steken en bakken. Versier de sterren naar keuze en kleef ze met een toefje glazuur op de boompjes.

Koffiekrans

Je koffie- of theekransje wordt extra gezellig en fancy met deze koekjes erbij.

  1. Steek sterren uit het deeg en maak met een mes een inkerving in de koekjes voor je ze bakt. Zorg dat die breed genoeg is, zodat je het koekje op een kopje kunt zetten.
  2. Versier de ster met rood glazuur en details in wit glazuur.
  3. Werk de uiteindes van de sterren af met een eetbaar pareltje.

Nog meer kerstkoekjes

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen