Dankzij deze tips maak jij de lekkerste gerechten uit de oven
Mals en sappig
Verwarm de oven alvast voor, want dankzij deze tips tover jij vanaf nu de lekkerste gerechten uit de oven op tafel.
Welk type oven heb jij?
- Een heteluchtoven is het populairst. Hij is achteraan voorzien van ventilatoren die de lucht verdelen. De ruimte wordt dus gelijkmatig verwarmd. Je herkent een heteluchtoven aan het ventilator-symbooltje.
- De stoomoven is een heteluchtoven met een stoomfunctie. Tijdens de bereiding wordt er stoom toegevoegd, wat de smaak van je gerecht ten goede komt. Je kunt er niet alleen groentjes in garen, ook vlees en zelfs brood of cake kun je er prima in klaarmaken. Door je eten te stomen, blijven vitamines en mineralen beter behouden. Je kunt van een heteluchtoven een stoomoven maken door er een bakje water in te zetten, maar het effect is niet helemaal te vergelijken.
- Een elektrische of conventionele oven heeft geen ventilatoren achteraan en dus ook geen gelijkmatige luchtverdeling: de warmte komt van onderaan. Het voorverwarmen bij een elektrische oven duurt langer en de kans is groot dat je aan de bereidingstijd ook enkele minuutjes moet toevoegen.
- Een gasoven maakt deel uit van een gasfornuis. De oven wordt verwarmd door een gasbrander onderaan. Een gasoven warmt snel op, maar werkt met standen, waardoor je de temperatuur niet exact kunt instellen. Dat maakt het moeilijker om nauwkeurig te werken.
- Een combi-oven is ideaal als aanvulling. Het is een handig toestel dat een microgolf– en ovenfunctie combineert. Maar omdat het nogal klein is, passen waarschijnlijk niet al je ovenschotels erin.
Ken je toestel
Bij Libelle Lekker krijgen we heel wat vragen over de meest uiteenlopende ovenschotels. Dan hebben we één ultieme tip: kijk naar je oven. Geen enkele oven is hetzelfde en jij kent jouw keukenapparatuur het best. Blijf een paar keer in de buurt van je oven en na een tijdje kun je perfect inschatten of je de oventijd van een recept blindelings kunt volgen of dat het gerecht toch korter of langer in de oven moet.
5 handige hulpjes
- Bakpapier of een siliconen bakmatje om je bakplaten te beschermen.
- Ovenschalen in verschillende groottes. Een aardewerken ovenschaal is altijd goed. Een braadschaal voor gebraad mag ook niet ontbreken. Kies er eentje met goede handvatten!
- Een stoomovenschaal met gaatjes en een lekbakje eronder.
- Een vleesthermometer, om makkelijk te meten hoe warm je vlees vanbinnen is voor de perfecte garing.
- Een goed stel ovenwanten: safety first!
Spic en span
Veel moderne ovens hebben een pyrolysefunctie die vuil en vet op een extreem hoge temperatuur verbrandt. Als je die functie niet hebt, kun je ons handige reinigingsplan volgen: succes gegarandeerd!
- Verwarm je oven tot 250°C.
- Zet een ovenschaal met water, een kneepje citroensap en baksoda in de oven, doe de deur dicht en laat 40 minuten staan. De combinatie water-citroenbaksoda zal het vet doen verdampen.
- Laat de oven afkoelen en wrijf alle vetresten weg met een schone doek.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!